Séta Nyíregyháza belvárosában

A tavirózsás tóban fürdőző nők a Kossuth téren
Nyíregyházára indulva az előzetesen fellelhető információk alapján egyáltalán nem számítottam különösebben izgalmas látnivalókra. Főként ezért is esett le az állam, amikor megpillantottam a gyönyörűen felújított, rendezett belvárost. A városban tett rövid séta azonnal egyértelművé tette, hogy ide érdemes visszatérni egy hosszabb látogatásra is, és felkeresni ami most kimaradt. A sétát a Korzó Bevásárlóközpont mellől kezdve először az épület fejünk fölött áthaladó átjáróját pillantjuk meg. A következő kép azonban már egy modernül kialakított, a sétálóutca burkolatszintjéből előtörő tetszetős szökőkútsor, amely már azonnal sejteti, hogy érdemes továbbsétálni. A Lego fellegváraként számon tartott településen természetesen található egy minden igényt kielégítő lego bolt, amely a Lego Palota nevet kapta. Itt a rengeteg játékon és alkatrészen kívül játszóház és konzolszoba is várja a látogatókat.

A Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház
Lego Palota
A belváros megtekintett részeit alapvetően két nagy térre és a körülöttük található látnivalókra oszthatjuk. A Korzó Bevásárlóközpont irányából először a Kossuth térre jutunk. A díszkővel burkolt, széles utcákat felújított épületek szegélyezik, amelyek közül többnél érdemes megállni egy pillanatra. Itt található többek között a jobb kéz felől fölénk tornyosuló, világos pasztell zöldben játszó Takarék Palota. Szintén érdemes egy pillantást vetni a citromsárga színű Megyeházára, és bal kéz felől látható nagy múltú, világoskék színben pompázó Korona Szállóra. Továbbsétálva megpillantjuk azt az impozáns, vörös téglákból épült templomot, amely első pillantásra leginkább a Szegedi Dómhoz hasonlít. Azonban a teret szépségével és méreteivel uraló épület a kicsit kacifántos Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház nevet viseli. A templom előtt hosszanti irányban látványszökőkút színesíti az összképet.

Szoborcsoport és virágágyások a Hősök terén
Szerelemlakatok a Megyeháza előtt
Visszakanyarodva a Városháza felé először egy újabb szökőkútra leszünk figyelmesek. Közelebb érve már kivehető a kör alakú medencében elhelyezkedő, tavirózsás tóban fürdőző nőket mintázó élőkép. Közvetlenül a Városháza előtt áll egy tekintélyes Kossuth szobor is, az épület előtti díszburkolatot pedig helyenként gyönyörű mozaikképeket bontják meg. A környéken több fagyizót és kávézót is találunk, amelyek teraszain megpihenhetünk a nyári hőségben. A Takarékpalota melletti utcán balra indulva jutunk át a szintén méretes Hősök terére. A zölden világító, parkosított terület kontrasztosan hat a Kossuth tér és a sétálóutcák szürke díszburkolata után. Itt a több szoborral és látványelemmel díszített virágos területet a Megyeháza uralja. A teret egy villamoskocsi is díszíti annak emlékére, hogy Níregyháza egykoron villamosvonallal is büszkélkedett. Mellette egy szerelemlakatoknak kialakított kreálmányon láthatjuk, hogy ezt a szokást még mindig nem lehet megunni, ugyanis gondosan gyűlnek a feliratos lakatcsodák. A tér másik oldalán egy szoborcsoporthoz vezet az egynyári növényekkel szegélyezett ösvény. A tágas, nyugodt parkban nagyon kellemes sétálgatni és közben felfedezni a kiállított művészeti elemeket.  

A Bujtosi-tó a kacsák kedvence
A belváros megtekintése után véletlenül lyukadtunk ki még egy látnivalóhoz, a Bujtosi-tóhoz. A kis vízfelület érdekessége, hogy egyik oldalát szigeteket képező nádas fedi, másik részében pedig tavirózsák nőnek. Valószínűleg ezért is imádják a tavat a különböző vízi madarak, főként a rendkívül szelíd kacsák, amik egészen közel engednek magukhoz a gyerekek legnagyobb örömére. A tavat természetközeli jellegével ellentétben emberi kéz hozta létre, ahogy a rendezett környezetét is. Kiépített sétányon kerülhetjük meg az öblöket, az utat még egy szoborcsoport és egy híd is változatosabbá teszi. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése