A Nyíregyházi Állatpark

A pingvinek medencéje
A napjainkban egyre inkább felkapott látványosságnak számító Nyíregyházi Vadasparkot talán úgy a legkönnyebb bemutatni, ha a népszerűségében töretlen Fővárosi Állat- és Növénykerthez hasonlítjuk. Az 1974-ben alapított vadaspark ma már a Nyíregyházi Állatpark névre hallgat, ám ettől függetlenül megőrizte vadasparkos jellegét. A 30 hektáron elterülő, erdős telken még mindig rengeteg a szabadon alakítható terület. Összehasonlításképpen a Budapesti Állatkert összterülete 10 hektár, amelyet lassan már kinőtt volna, ha nem kapja meg nemrégiben a Vidámpark területeit. A Nyíregyházi Állatpark esetében pont fordított a helyzet. Az állatkert bejáratában óriási parkoló került kialakításra, amely ingyenesen használható. A főkapu melletti tábla hirdeti, hogy a területet Európai Uniós pénzből újították fel néhány éve. A parkban sétálva jól kivehető, hogy hogyan alakult a terület építészete. Találunk vadasparkos területeket, amelyek az eredeti állatparkba engednek betekintést, ezeket a Fővárosi Állatkert stílusában épült újabb részek egészítenek ki. Ez a kettősség, illetve az a rengeteg még kihasználatlan potenciál vonzza és fogja a jövőben is vonzani a határokon átnyúlva is a látogatókat Sóstógyógyfürdőre. Rengeteg a külföldi, szomszédos országokból érkező vendég a hazai tömegek mellett, gyakran felcsendül valamely szláv nyelv mellettünk.

A Zöld Piramis belsejében
Az akvárium királya
A park tematikusan van felépítve, és a bejáratot átlépve máris az állatkert két talán leglátványosabb területével találjuk szembe magunkat. Balra a pingvinek, jegesmedvék és fókák birodalma, a Sarkvidéki Panoráma nevet viselő terület rejtőzik. Jobbra pedig a hatalmas Zöld Piramis hívogat. A játékos pingvinek sarkvidéki jellegű kifutóban, hatalmas üvegfalak mögött játszadoznak, ezzel szinte azonnal leveszik a legtöbb látogatót a lábáról. Velük szemben találjuk a nyughatatlan oroszlánfókákat, amik keresztbe-kasul szelik a medence habjait. A méretes, üvegfalú tartály ad helyet a naponta háromszor megrendezett fókashow-nak is. Az áttetsző, kék vízben nagyszerűen kivehető az állatok minden mozdulata. Az állatkert két hím jegesmedvéjét már nehezebb megszemlélni a mindent megmutató üvegablakok ellenére, mivel a méretes kifutóban bárhol rejtőzhetnek. A többi fókafaj medencéihez jégsziklát mintázó alagutakon juthatunk el. Itt is rengeteg ablakon tekinthetünk be az állatok életébe, ám a víz itt már zöldes színű, ezért nem látunk át rajta. A víz alatt szemlélve azt vesszük észre, hogy a fókák előtűnnek a semmiből, majd néhány pillanat múlva eltűnnek ugyanott. A felszínt nézve felbukkanó fejeket és uszonyokat pillanthatunk meg a medencelabirintusban. 

Kötélhidakon sétálhatunk az esőerdőben
A 10 méterről lezúduló vízesés
A Zöld Piramis rengeteg látnivalót rejt magában, többek között az Ócenáriumot. A bejáratnál egy élményszökőkút szórakoztatja a hőségben a gyerekeket, amíg a szülök a kávézóban pihennek. Belépve először az akváriumok szintjére érkezünk. Itt a színes halak tömkelegét találjuk a kivilágított tartályokban. A félhomályban mászkálva először kisebb tartályokat tekinthetünk meg, amelyekben tűzhalak, vitorláshalak, bohóchalak, tehénhalak, ostorhalak, murénák, rákok és medúzák élnek, csak hogy néhányat említsek. Végül elérkezünk az akváriumok akváriumához, egy 500.000 liter vizet védő méretes üvegfalhoz. Az impozáns létesítmény áttetsző üvegfelülete mögött elénk tárul a tengerek élővilága. Hatalmas cápák köröznek mellettünk, amelyeket kisebb halak csoportja követ buzgón. A hatalmas tartály alatt egy üvegfolyosó is átvezet, ebben sétálva igazán a víz alatt érezhetjük magunkat. Megunhatatlan a körülöttünk folyton mozgó, mindig más képet mutató élővilág. 

Hűsölő orrszarvú
Megérkeztünk Afrikába
Az Ócenáriumból kiérve az esőerdőbe érkezünk. Autentikus, ázsiai szobrokkal, bambuszból készült elemekkel és fatörzsnek álcázott terráriumokkal díszített környezetben sétálhatunk a jobbra-balra lengő függőhidakon. A trópusi klímát és a hatalmas pálmákat egy mesterséges vízesés, és szikla hatású falak teszik még érdekesebbé. A Zöld Piramisban főként hüllőkkel találkozhatunk. A fő attrakciónak a komodói varánuszok számítanak, ezekből egyből kettőt is megtekinthetünk. Rajtuk kívül színes papagájok és kanárik, illetve különböző ízeltlábúak is helyet kaptak az épületben. Az állatkert egyik legizgalmasabb része is itt található: az a plafonon függő üvegfolyosó, amelyben sétálva az elefántok egyik kifutójának benti részébe pillanthatunk le.


Tarzan ösvénye
A Parasztudvar egyik lakója
Hasonlóan izgalmas a közelben található, Afrikát bemutató Tarzan ösvénye. Tevék és vízilovak hatalmas kifutói között jutunk el egy fából készült, félbevágott bambuszokkal díszített, megemelt folyosóra. Ez az ösvény először a struccok fölött repít át minket a magasban, akik olyan jól érzik magunkat, hogy három hatalmas tojást is raktak a puszta földre, meglepő módon azokat semmivel sem védve. Ezután hirtelen máris a gorillák között találjuk magunkat. Az emberszabásúak életébe üvegfalakon át pillanthatunk be, ám itt már helyenként akkorák a kifutók, hogy alig látni valamit az állatokból. Egy fából ácsolt kilátótoronyhoz érve afrikai szafarin érezhetjük magunkat, amint a magasból közvetlen közelről szemléljük a zsiráfok, antilopok és zebrák lustán sétálgató egyvelegét. Az innen megszemlélt kifutón keresztül is visz a fapalló, így még sokáig élvezhetjük a látványt. A pallókról letérve Julien királyhoz is beköszönhetünk. A vicces gyűrűsfarkú makik ágakkal ékesített ketrecébe vasláncfüggönyön keresztül vezet az út. A nagy hőségtől kiütve a majmok egymáson fekve horkoltak az egyik házikójukban. A faemelvény a pelikános tó után ér véget. Innen egy tavirózsás tavakkal és faelemekkel gazdagon díszített területre érünk, ez az oroszlánok, szurikáták és krokodilok lakhelye. Afrika azonban itt még nem ér véget, óriási dombokon futkározva szemlélhetjük a páviánokat, és szintén hatalmas tóban a törpe vízilovakat. Másik oldalunkon orrszarvúk és zebrák szaladgálnak. Ez a rész kicsit olyan, mintha félbehagyták volna. Sok az üres terület és a kifutók is elhanyagoltabbak a bejárathoz közeli részekhez képest.


A terep innen már igazán vadasparkossá válik, amikor a medvék, farkasok és tigrisek világába érkezünk. Körülöttünk sűrű erdő, a lombkoronán csak a pislákoló napfény jut át. Megcsapja orrunkat a medvebarlangok jellegzetes szaga, és nemsokára véres húst marcangoló nagymacskák között találjuk magunkat. A területen azért kedvesebb állatok is élnek, itt laknak például a bölények, vaddisznók és a jópofa mosómedvék is. Visszakanyarodva az állatkert belsejébe vár ránk még a Parasztudvar. Az afrikai elefántok fatörzs vastagságú vasoszlopokkal védett játszótere mellett épült komplexum a hazai állatfajokat sűríti egy térbe. A szürke marhák és tehenek karámjai mellett szépen felújított istállóval, gémeskúttal és piros muskátlikkal díszített kert vár ránk, ahol megsimogathatjuk a kecskéket, lovakat és disznókat is. 


A kijárat felé még rengeteg madárfajt rejtő ketrecet találunk, amelyek valószínűleg az állatkert legrégebbijei. A sűrű vasrácson keresztül csak nehezen vehetőek ki a madarak. Az élményt azonban színesíti, hogy mellettünk néhány csodaszép páva mászkál szabadon a fűben. Egy kisebb méretű hüllőházban többek között kígyóféléket és egy vöröshasú piranhákkal teli medencét is láthatunk. Érdekes, hogy a medence teteje teljesen nyitott, így gyakorlatilag bárki beleteheti a kezét a vízbe, amelynek ki tudja milyen végkimenetele lenne. A régi blokkban találunk egy ketrecfolyosót is, ahol szabadon eresztett állatok között barangolhatunk. Először teknősök és kis méretű majmok fogadnak, majd színes madarak repkednek a fejünk felett. Visszaérve a bejárathoz, a Zöld Piramis oldalában néhány irodaszerekkel teli majomkifutót láthatunk, ahol a csimpánzok szembetűnően sokkal jobban szórakoznak az elsődlegesen nem nekik szánt papírdobozokkal, mint a kifeszített kötelekkel. Virágzó leanderek és rózsák között jutunk vissza a bejárathoz, ahol búcsút veszünk a Nyíregyházi Állatparktól. Ha kedvünk van hozzá, akkor indulás előtt még fényképezkedhetünk egy papagájjal, kígyóval vagy teknőssel is.

Mosómedve csücsül a fán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése