A Gödöllői arborétum

Egy fenyves és a dús aljnövényzet
A Gödöllői arborétum egészen furcsa hely a klasszikus arborétumokhoz képest. Mivel erdészeti kutatás céljára hozták létre, az egyes növényfajokból nem csak egy-egy példányt, hanem egész erdőket telepítettek be. A telepítések célja a növények honosítása volt. Így gyakorlatilag olyan lett a terület, mint egy "erdőbemutató". A növényfajok nincsenek szigorúan karban tartva, így még inkább megőrizte a terület az erdők természetes hatását a mesterséges telepítés ellenére. A parkban összesen 147 fenyő és nyitvatermő illetve 875 lombos fa és cserje kapott helyet.  

Talajtakaró növényekkel beültetett, zöldellő tisztás az út mentén
A cserjegyűjtemény egyik tagja
Az arborétumot a Gödöllőből Isaszeg felé tartó Isaszegi út bal oldalán találjuk, a Szárítópusztai-víztározót alkotó tavakkal szemben. A parkhoz egy rövid aszfaltút vezet, a bejáratnál pedig ingyenes parkolót is találunk. A bejáratot lezáró sorompón átkelve egy térkép vár minket, amely a területen található fafajokat és az ajánlott útvonalakat ábrázolja. A séta aszfaltúton kezdődik, majd kisebb földutakra ágazik le. Esős időben számítsunk némi sárra is, ha letérünk a fő csapásról. A mindkét oldalon óriástuják övezte kirándulóút először néhány ma is használt erdészeti épület mellett halad el. Jobb kéz felől hatalmas, vörös törzsű fenyőfák nyúlnak diadalmaskodva a többi fafaj fölé. A közelben egy padokkal és asztalokkal felszerelt rét is fekszik, ahol még egy játszótér is helyet kapott. A sportolásra és piknikezésre alkalmas terület a családosok ideális célpontja lehet.  

Sütkérező pillangó az akácos melletti réten
Az arborétum fahídja
Ahogy az épületek lassan elfogynak, az aszfaltos ösvény is erdei csapássá változik át. A növényzet itt már hihetetlenül buja, és mindig különböző fafajok kísérnek minket az úton. A sötét erdei ösvény egy napfényes rétbe torkollik, ahol a nap sugaraiban fürdő pillangók vígan repkednek egyik virágról a másikra. A rétet egyik oldalról fenyves, másik oldalról pedig akácos határolja körbe. Az ösvény innen újra az erdőben vezet tovább tölgyek, ciprusok, fenyők, tuják és cserfák között. Újabb rétre érkezünk, ahol egy kör alakú, méretes esőbeálló is elhelyezésre került. Innen megint erdő következik, ezen keresztül érkezünk az arborétum fahídjához, amely egy szakadékon vezet át. Láthatóan ez a gyerekek kedvenc helye is egyben, akik a híd környéki csapásokon élvezettel rohangálnak. Innen egy újabb tisztásra jutunk, ahol szépen beültetett növénykompozíció található. Innen már csak pár lépés a fent már említett piknikező rét és a bejárathoz vezető aszfaltút.   

A parkosított tisztás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése