A Naplás-tó tanösvény

A Naplás-tó Budapest pesti részén, a XVI. kerületi Cinkotán található. Legkönnyebben gépkocsival közelíthető meg: a Cinkotai, a Nógrádverőcei vagy a Simongáti útról térhetünk rá a tó déli oldalán futó, aszfaltozott útra, amely elválasztja a tavat a Cinkotai Kis-erdőtől. Az út mentén ingyenesen parkolhatunk. Tömegközlekedéssel az Örs vezér térről busszal juthatunk el ide. A piciny tó a főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize, már ezért is kiemelt figyelmet érdemel. A nyugatról érkező Szilas-patak vizének felduzzasztásával hozták létre, ennek megfelelően Szilas-víztározónak is nevezik.

Stég a Naplás-tavon
A túlfolyó
A víztározó körül kiépített Naplás-tó tanösvény nem csak jól jelzett, hanem igazán változatos is. Mivel nem csak a tó körül, hanem a környező területeken is fut, sok életteret jár be. A tó nyugati oldalán épült gát mellett egy fából ácsolt stég áll a vízen. Ez a nagyszerű látvány fogad minket az érkezésünkkor. Ahogy közelebb megyünk azonban a stéghez, láthatjuk hogy teljesen rozoga, figyelmeztet is egy hangosbemondóból érkező hang, hogy olvassuk el a táblát, mi szerint tilos a stégre lépni. Az nem derül ki, hogy magán terület, vagy csak a stég rossz állapota a kiváltó ok. Mindenesetre gyorsan elhagyjuk a stéget, és a hangosbemondóból újra zene árad. A gát bal oldalán egy büféként is funkcionáló épület áll, ahol horgász jegyet válthatunk és csónakot is kölcsönözhetünk. Továbbsétálva az aszfaltozott gáton már messziről feltűnik a tó vízszintjét szabályozó túlfolyó, ám amíg odáig eljutunk két információs táblát is találunk az út mentén. A túlfolyóhoz ugyan nem lehet közel sétálni, de lebaktathatunk a gát másik oldalán kicsordogáló vízhez, ahonnan a tanösvény egyik része vezet a nádassal benőtt alsó-lápréthez. Már ekkor feltűnik, hogy mennyire tele van élettel az egész környék, a tóban folyamatosan fickándoznak a víz fölé ugráló halak, a fákról hangos madárcsicsergés hallatszik, és a patak partján békák vetik magukat a vízbe érkezésünk zajára. Annak ellenére, hogy a tóban fürdeni nem lehet,  több kutyus mártózik meg a tó szélén a sekély vízben. Később feltűnik egy 'kutyát fürdetni tilos' tábla, de úgy tűnik a korlátozás megszegése senkit sem zavar a gyanakvóan az állatra sandító kacsákon kívül.

A végtelen búzamező
Élet a gabonaföldön
Továbbsétálva a tó északi oldalán futó földútra érünk. A séta az ártéri erdő hangosan zúgó zöldje és a gabonaföldek sárga végtelenje között halad. Az erdőben több ösvény is fut keresztbe-kasul a tó és a Szilas-patak partja felé. A búzaföldeket közelebbről is megvizsgálva kiderül, hogy itt is minden él és mozog. A kalászokon különböző bogarak és csigák trónolnak, mások pedig egyikről a másikra szállnak. Az erdőbe bekukkantva sötétséget és zúgó szúnyograjokat hallunk, így jobbnak látjuk a napon folytatni a sétát. Az út a mezőgazdaság és az ártér bemutatása után egy fejünk fölé nyúló nádasba visz, amely a Szilas-patakhoz vezet el minket. Itt először a döglött állatok lebomló húsának jellegzetes bűze fogad, majd egy kis betonhídra jutunk, amelyen átkelhetünk a vízen. Innen ráláthatunk a közelben fekvő Naplás-tóra és a környező nádasokra is. A túlparton színes, vadvirágos rét fogad, ahol egy vékony ösvény vezet át minket. Itt egy motoros jött velünk szembe, és épp amikor azon gondolkoztunk, hogy na akkor most mi lesz, ki mászik be előbb a susnyásba, az úriember meglepetésünkre egy kiszögellésnél félreállt, és türelmesen megvárta amíg elhaladunk mellette.

A Cinkotai Kis-erdő pihenője
A rétről a tó partján vezető aszfaltutat keresztezve a Cinkotai Kis-erdőbe jutunk. Itt nyáron nem érdemes hosszan tartózkodni, ugyanis az árnyékos terület kedvelt célpontja az összes repülő ízeltlábúnak. Az erdőben jól kiépített, homokos földút vezet végig a tó oldalán. Több helyen találunk padokat, asztalokat, és a vízre panorámás tűzrakóhelyeket is. Szemétnek nyoma sincs, az információs táblák sincsenek megrongálva sehol. Mi azonban gyorsan kimenekültünk egy ösvényen a vízpartra, és itt sétáltunk vissza a kiindulási pontunkhoz. A tó partján többen horgásztak, napoztak, piknikeztek annak ellenére, hogy ez az oldal az elhaladó autók miatt elég zajos. Út közben figyelmesek lettünk egy 'korcsolyázni tilos' feliratú táblára is, ami bár megkopott, de még olvasható volt rajta a tiltás. Ennek ellenére a tó télen ha befagy, a korcsolyázók kedvelt célpontjává válik.

3 megjegyzés:

  1. Ma elmentünk a Naplás tóhoz a kutyusunkkal. Se büfé nem volt,se nem volt élettel teli. A bácsi aki horgászjegyeket árult közölte hogy kutyát tilos fürdetni a tóban. Még jó hogy órákat kocsikáztunk e cikk olvasása után.

    VálaszTörlés
  2. Énszerintem nagyon szep elfogok látogatni

    VálaszTörlés
  3. Milyen kultu5rált volt a motoros fiatalember :) Természetvédelmi területen a gyalogösvényen még félre is állt!! Igazi úr lehetett...vagy csak egy bunkó?! Ki-ki eldöntketi.

    VálaszTörlés