Esztergomi séta

Esztergomra gondolva azonnal a tájból kiemelkedő, impozáns Bazilika jut eszünkbe, amely bárhonnan is érkezünk, már messziről jelzi a helyes irányt. A magaslaton áll rendíthetetlenül, és úgy tekint le ránk, mint egy hatalmas hegy. Hazánk legnagyobb egyházi épülete már önmagában is elég indok arra, hogy többször visszatérjünk ebbe a csodás városba. Az esztergomi bazilika világviszonylatban is kiemelkedő méretei valóban lenyűgözőek, azonban csak a homlokzatot tartó oszlopsor előtt állva tapasztaljuk meg igazán, hogy milyen kicsik is vagyunk az épülethez képest. A oszlopok vonalát követve egyre feljebb emeljük a tekintetünket, amíg meg nem pillantjuk a kupolát. A körfolyosós kilátóteraszon hemzsegnek a tájat szemlélő kis hangyák. És akkor megértjük, a hangyák mi vagyunk.

A Várhegy a Duna partjáról szemlélve
A Szent Ignác templom és a Vár
A bazilika klasszicista stílusú épületébe lépve elénk tárul a tágas belső tér. Szemünket egyből a kupola freskókkal díszített falai vonzzák. Körben ablakokon keresztül tör be a fény, de még így is szürkületszerűen sötét van bent. Az épület talán legérdekesebb része a tetőtől talpig vörös márvánnyal borított Bakócz kápolna. Hazánk legszebb reneszánsz műemléke kezdetben a bazilikától külön álló, önálló épület volt. 1600 darabra kellett szétszedni, majd újra összerakni ahhoz, hogy a mai helyére kerüljön. Ne felejtsük el közelebbről megnézni a világ legnagyobb egyetlen vászonra festett oltárképét, amelyet szintén itt találunk. A Mária mennybevitelét ábrázoló mű az oltár fő ékessége. Szintén kihagyhatatlan a kupolából megcsodálható körpanoráma. Letekintve nem csak egész Esztergomot, hanem a Szlovákiába átívelő Mária Valéria hidat, a lustán kanyargó Dunát és a Pilis vonulatait is megszemlélhetjük. Ehhez azonban először meg kell másznunk az ide vezető megannyi lépcsőfokot. A túra a harangtorony csigalépcsőin kezdődik, majd egy már panorámás nyitott részen vezet át az út a kupolához, ahol még egy rövidebb lépcsősor vár ránk. Ha ide nem szeretnénk felkapaszkodni, akkor sem kell lemondanunk a csodás panorámáról. A templomkertben található kilátóteraszról letekinthetünk Szlovákiára és a Dunára. Az építmény ékessége egy lépcsős talapzaton álló, hófehér szobor, amely Szent István megkoronázását ábrázolja.

Szent István megkoronázása
Harangok a Vár falai között
A Barkóczy-alagútban
Rögtön a bazilika mellett találjuk az esztergomi várat. A színházat, múzeumokat és panoptikumot is magába foglaló épület aljában rejtőzik a Prímás Pince. A pincerendszer gyomrán átvezető, gyönyörűen felújítotton Barkóczy-alagút szabadon látogatható. Amíg áthaladunk rajta, gyönyörködhetünk a megannyi borosüvegből készült dekorációban. A bazilikától messzebb is sok látnivaló vár még ránk. A várhegy oldalába épült utcákon leereszkedve a Duna partján találjuk magunkat. A víz mellett sétálgatva nagyszerű látkép nyílik a meredélyre épült bazilika nyugati homlokzatára. Az út platánfák árnyékában vezet tovább minket a Prímás-sziget irányába, amelyet a szárazföldtől a Duna egyik mellékága választ el. A vízen stégek és hajók ringatóznak. Azonban mielőtt tovább sétálnánk, érdemes megtekintenünk a Várhegy aljában kanyargó utcácskákat. Itt találjuk többek között a barokk stílusú, kéttornyú Szent Ignác Plébániatemplomot, illetve a Keresztény múzeumnak is helyet adó, neoreneszánsz stílusú Érseki Palotát. A Bajcsy-Zsilinszky úton vagy a Duna mellékága melletti sétányon juthatunk el a legkönnyebben Esztergom szívébe, a város főterére. A Széchenyi tér sétálóövezetté alakítva, kávézókkal és fagyizókkal várja a látogatókat. A teret több díszes épület, szoborcsoport és szökőkút is díszíti. Itt található többek között a Bíróság és a Városháza épülete is. Mielőtt búcsút mondunk a városnak, érdemes még felmásznunk a Fájdalmas Szűz-kápolnához. Az épülethez kálvária vezet fel, mellette pedig három tagú szoborcsoport áll. A dombtetőről kőpadokon ülve gyönyörködhetünk a Várhegy, a Duna és az Óváros épülteinek látképében. 

Kilátás a Bazilikára a Fájdalmas Szűz-kápolnától
Esztergom Óvárosa, Szlovákia, és a kettőt szétválasztó Duna

Margón jegyezném meg, hogy az utóbbi évek során Esztergom sokat veszített régi pompájából. Rengeteg üzlet van zárva, lakások állnak elhagyatottan. A legforgalmasabb utcákon sétálva betört ablakokon át pillanthatunk be a szeméttel teli szobákba. Több épület renoválásra szorulna, sokszor romos házak mellett haladunk el. A főtéren nem működik a szökőkút, a Városháza vakolata omladozik. A Bazilika előtti parkoló üresen kong, az utcák mentén burjánzik a gaz. A Duna menti sétányt felpúposították a platánfák gyökerei, a főtér nemrég helyreállított díszburkolata pedig máris több helyen hibás. Remélhetőleg hamarosan rendeződik a város sorsa, és visszatér Esztergom régi rendezett képe, a városba pedig az élet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése