A Sárospataki vár

A várárok és a Múzsák temploma
Az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori várunk a Bodrog partján fekszik. A Zemplén talán legszebb várkastélya hosszan nyújtózik el a vízparti lankákon. A Sárospataki vár udvarába lépve azonnal feltűnik, hogy egy tábla több nyelven köszönti a látogatókat. Nem véletlenül vonzza a komplexum a határokon túlról is a turistákat, hiszen hazánk egyik igazi gyöngyszeme. A parkolóból indulva először a Múzsák templomát pillantjuk meg jobb kéz felől. Az épületet trinitárius szerzetesek emelték, amely kezdetben kolostorként üzemelt, majd szolgálati lakásoknak adott helyet. A renovált, eredeti arculatát megőrző létesítmény jelenleg múzeumként és rendezvényhelyszínként funkcionál. 

A Sárospataki vár belső udvara, középen a Lórántffy-loggia
Sövénnyel és szökőkutakkal díszített, macskaköves út vezet tovább a várudvar belsejébe. Néhány lépéssel később már teljes pompájában csodálhatjuk meg a Sárospataki vár épületét. Hatalmas falakkal megtámogatott várárok veszi körbe, amelyben ha medvék nem is, de vidáman csipogó pávafiókák élnek. Az erőd belsejébe az árkon átívelő kőhíd vezet. Itt találjuk a pénztárat is, ahol a kastély vezetett túráiról kaphatunk bővebb információt. Az árkádos kapun áthaladva a belső udvarba érkezünk. Elénk tárul a vár keleti szárnyának hófehérre meszelt falaiból kiugró Lórántffy-loggia, és a szürke kövekből épült impozáns Vörös-torony. 

Látkép a Vörös-toronyra a Bodrog irányából

A vár a bejárat felől
A fallal körülvett várkertben kiállított ágyúkat tekinthetünk meg. Közvetlenül a vár szomszédságában találjuk az egykori ágyúöntő műhelyt, amely jelenleg is feltárás alatt áll. A kert várral szemközti oldalához érve lepillanthatunk a méretes falak túlfelén lévő mélységbe. A várkert kapuján kisétálva nem messze találunk egy lejáratot, amely a várfalakon át a Bodrog partjára vezet. A falmaradványokkal szétszabdalt, füves terület többek között egy szabadtéri színpadot is rejt. Ebből az irányból a Vörös-torony és a keleti szárny másik oldalát, illetve a mellettük található méretes kilátóteraszt láthatjuk. Ha tovább sétálunk a várhoz vezető utcán, Sárospatak legrégebbi templomához lyukadunk ki. A Szeplőtelen Fogantatás vártemplom a Kassából Sárospatakra vezető Szent Erzsébet út egyik állomása, ugyanis a templomot az itt született Erzsébet után Szent Erzsébet templomnak is hívják. A névadót egy szoborcsoport is megörökíti az épület mellett. A templommal szemben találjuk a Sárospataki Képtárat. illetve az út másik oldalán egy rózsakertet is, ahonnan lepillanthatunk a várfal tetejéről a Bodrogra.        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése