Barangolás a tokaji szőlőhegyeken

Tokaj környéke rengeteg látnivalót rejt, de mi leginkább a meseszép, szőlővel beültetett lankákra voltunk kíváncsiak közelebbről. A Tourist Info-ban kapott információk alapján először a Szerelmi pincesor felé indultunk, amely még a városban található. Az ide vezető út jól ki van táblázva, így körülbelül öt perc autózás után már meg is érkezünk a központból. A vasútállomással szemben fekvő, katonásan egymás mellett álló pinceépületek első tagja, egy bájos, virággal telis-tele ültetett házikó látványa máris elbűvölt. Az épületet közelebbről is megtekinthetjük, mivel a pincesor mellett álló, teraszos emlékműhöz a házhoz vezető lépcsősorból ágazik le az út. Az emlékmű már messziről felhívja magára a figyelmet. A sziklafalba épített, hatalmas teraszt egy óriási, mozaikokból kirakott Nagy-Magyarország portré egészíti ki. A magaslatról ráláthatunk a vasútállomás szép épületére is.

Feledhetetlen panoráma a Hétszőlő szőlőbirtokról
A Szerelmi pincesoron végigsétálva egymás mellett tűnnek föl a családi borospincék fölé épült házikók, több borkóstolót is kínál. Amikor elfogynak az épületek, hirtelen elénk tárul a Hétszőlő Szőlőbirtok. A hatalmas területen fekvő szőlőtáblák a Magyarország legszebb szőlőbirtoka címet is elnyerték, nem véletlenül. A birtok területén szabadon látogatható tanösvény található. A szőlőföldek tetejére egy meredek, burkolt út vezet fel minket. Amíg fölérünk, gyönyörködhetünk a szebbnél-szebb szőlőtőkékben, és a hihetetlenül egyforma sorokban. Az út fölfelé rövid, de izzasztó. Azonban ha egyszer felküzdöttük magunkat, akkor feledhetetlen panoráma tárul a szemünk elé. Beláthatjuk a szőlővel borított zöld lejtőket, és a messzeségben a tavak, folyók és házak színes egyvelegét.  

A szőlőtőkék közelebbről
A Hétszőlő szőlőbirtok a Kopasz-hegy lábánál fekszik, amely a csúcsán található TV toronyról ismerhető fel. Az 512 méteres magaslat a Zempléni-hegység tagja. A hegytetőre gyalog és autóval is feljuthatunk. Tokaj belvárosából a Hímesudvar nevű pincészet mellett vezet be az út az erdőbe, ahonnan körülbelül egy óra sétával közelíthető meg a hegytető. Azonban a turisták körében sokkal népszerűbb megoldás autóval érkezni a csúcsra. A hegy tetején álló TV toronyhoz Tarcalból vezet fel egy aszfaltozott út, amely az erdőben haladva néhol rosszul járható. Út közben megcsodálhatjuk a Kopasz-hegy 600 méter hosszú sípályáját, merthogy kis mérete ellenére még az is van neki. A korongos sílift épp nyári álmát aludta. A sípálya fűvel és vadvirágokkal benőtt területe azonban nyáron a sétához is nagyszerű. A csúcsról csak a táj egy részét csodálhatjuk meg, azonban már ezért is érdemes megtenni ezt a kis kitérőt. Elénk tárulnak a vadvirágos hegyoldal alatt fekvő gabonatáblák és egy méretes morotva is.

Kilátás a Kopasz-hegyről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése