Vaja látnivalói

A Vay-kastély
Vay Ádám tekintélyt parancsoló mellszobra
A csupán néhány ezer fős, mégis városi rangú Vaja települése hazánk ÉK-i részén, Nyíregyháza és Mátészalka között található. A történelem során fontos események tanúja volt ez a kis település, amely mérete ellenére jelenleg is három nagyszerű látnivalóval büszkélkedhet. Elsőként a Vay-várkastélyt említeném meg, amely a névadó Vay-család rezidenciájaként szolgált. A mai város területeit IV. Béla adományozta a nemesi származású családnak, ekkor épült a várkastély elődje. A ma már reneszánsz stílusú épületet az évek során folyamatosan fejlesztették és alakították, de csak a 17. században nyerte el a jelenlegi formáját.

Az épületet körülölelő parkban csodás virágágyások és hatalmas, cserepes leanderek között sétálgathatunk. A kert szépségének megőrzésén látogatásunkkor is 4-5 kertész fáradozott. A kastéllyal szemközti sétányon a Rákóczi-szabadságharc ismert szereplőinek mellszobrai mellett sétálgathatunk. Ez nem véletlen, hiszen a terület a felkelés bölcsője volt. A várkastély a Rákóczi szabadságharc idején több alkalommal is II. Rákóczi Ferencz és a Habsburgok közötti tárgyalások színhelyéül szolgált. Az épület állapota attól függetlenül, hogy túlélte a felkelés alatti pusztításokat, lassan mégis romlásnak indult. Ma azonban már újra nagyszerű állapotban csodálhatjuk meg a világos színekben pompázó épületet a századelőn véghezvitt felújításoknak köszönhetően. A várkastély belsejében üzemel a Vay Ádám múzeum, amely II. Rákóczi Ferencz egykori udvari főkapitányáról kapta a nevét. A bejárat fölött dísztábla tanúskodik a múltbéli eseményekről, melyek szerint a Szatmári békekötés pontjait ezen falak között vitatták meg. A kertben még egy rózsákkal körbeültetett, modern emlékművet is megcsodálhatunk. 

A kert a leanderekkel és az emlékművel
A Vajai Református templom
A várkastély szomszédságában helyezkedik el a 2011-ben felújított Vajai Református templom. Az épület egyszerű fehérségével csodásan tölti be a város útkereszteződének köszönhető nagy teret. A gótikus templom a XIII. századból származik, megjelenését a különlegesen szép, fából ácsolt, négy fiatornyos torony emeli ki. Sajnos be nem jutottunk. Érdemes előre érdeklődni a nyitva tartásról, vagy időpontot kérni a látogatáshoz, amelyen vezetővel 200 Ft ellenében lehet részt venni. A nyugodt, békét sugárzó település harmadik látnivalója a város szélén található. A természetvédelmi területté nyilvánított Vajai-tó különlegességei az úszó láprétek. Mind ezeken a kis szigeteken, mind a tó környékén változatos állat- és növényvilág él. A tó igazi horgászparadicsom, akár csónakkal is bejárhatót. A település látnivalóival akár egy  egész napra is tartalmast időtöltést nyújt az ide látogatóknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése