A füzérradványi Károlyi-kastély parkja

Füzérradvány a szlovák határ mentén található, hazánk legészakibb települése, Hollóháza közelében. A pár száz fős település ékessége az eklektikus stílusú Károlyi-kastély, amely egy hatalmas angolkert közepén áll. A közel 140 hektáros terület védettséget élvez, ebből 15 hektár tartozik közvetlenül a kastélyhoz, a többi erdészeti kezelésben van. A park közel 133 fafaj otthona.

A Károlyi-kastély millió ablaka
Bekerített erdős terület mellett jutunk el az épület parkolójához. A park ingyenesen látogatható, belépőt csak a kastélyba lépve kell fizetnünk. Hatalmas platánfák vezetnek a fényűző kúria kicsiny franciakertjébe. A kastélyt övező platánok mellett többek között juharok, tölgyfajok, vadgesztenyék, vérbükkök, hamisciprusok és különböző fenyőfajták is helyet kaptak a területen. Sétáink során pedig még a jellegzetes termésű szivarfával és a pompás lila virágairól ismert császárfával is találkozhatunk. 

Látkép a kastély homlokzatára a franciakertből
Felújításra váró részek
A kastélyépület látványos, halvány sárga homlokzatát óriási üvegablakok tagolják. A déli oldaláról hatalmas kőterasz nyílik, innen vezetnek a lépcsők a franciakertbe. A bukszusból kialakított mintákkal díszített, teraszos jellegű kertből lepillanthatunk az előttünk elterülő hatalmas rétre, és az azt követő erdőkre. A park ékességeinek számító platánóriások is itt tekinthetőek meg. Ereszkedjünk le a teraszról a patakhoz, keljünk át a fahídon, és kövessük a víz vonalát a kijárat irányába! Az itt álló két famatuzsálem korát 200 évre becsülik. Hasonlóan értékes a kastély főbejáratához vezető fenyvessor, ezek körülbelül 150 évesek. A park kiépített útjain órákig barangolhatunk, és fedezhetjük fel a növényritkaságokat. Azonban ha csak az épület körül teszünk egy sétát, már akkor is sok szépséget látatunk. A kastély körül a franciakerten kívül egy hatalmas tisztás és egy oldalszárnyak által körülhatárolt belső udvar tekinthető meg. A kúria egyik oldala még romosan áll, egyenlőre nem tudták renoválni a teljes épületet.

A belső udvar
Az egyik tölgymatuzsálem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése