Keresztül-kasul a szépséges Badacsonyban

A Tapolcai-medencében emelkedő Badacsony nem csak különleges alakjával, hanem 438 méteres magasságával is kitűnik a Balaton-felvidék tanúhegyei közül. A különlegesen szép vulkáni kúpot behálózzák a kirándulóutak, amelyeken egymást érik a szebbnél-szebb látványt nyújtó kilátóhelyek. A hegy legmagasabb pontjára épült a 360 fokos körpanorámát kínáló Kisfaludy-kilátó, amelyet 2011-ben teljesen újjáépítettek. Az érdekes faborítással rendelkező építmény több szintjén is megcsodálható a Balatonra és a tanúhegyekre néző szemet gyönyörködhető panoráma. Az eredetileg csupán 10,5 méteres kilátó magasságát a felújítás során 18 méterre emelték, így a fák lombja fölött most már könnyen kivehetőek a vízparti nádasok, és a kisebb települések is.  

A Badacsony képe a hegy alját övező szőlőföldektől
Panoráma a Balaton irányába a hegytetőről
A Badacsony élővilágát és a vulkanikus kúpokat a 4 km hosszú geológiai és botanikai tanösvény mutatja be, amely csupán ízelítőt ad a hegy megannyi látnivalójából. A tanösvény egyik érdekessége a Rózsakő, amelyet legenda övez. A hiedelem szerint ha egy "fiú és egy leány a Balatonnak háttal ráül a kőre, akkor még abban az évben egybekelnek". A Rózsakőnek saját fesztiválja is van, amelyet minden év augusztusában tartanak. A hegy legszebb részeit a rajta áthaladó Országos Kéktúra útvonalát követve is végigjárhatjuk. 

A szőlőföldek, pincék és présházak borította lankákról a leglátványosabban a Bujdosók lépcsőjén sétálhatunk fel a hegyre. A meredek kapaszkodót több száz méretes bazaltlépcsőfok alkotja, amelyek végtelenjét pihenők törik meg. Felkapaszkodva balra találjuk a Tördemici kilátóhelyet, jobbra pedig a klasszicista stílusú Ranolder-kőkeresztet. Mindkét pontról szép a panoráma. A terület érdekessége továbbá a bámulatos bazaltorgonasor, amely a hegy ezen részén húzódik. A látványos oszlopok mellett kiemelkedő érdekesség a hosszan elterülő kőtenger is. A napfényben fürdő sötétszürke kőtörmelék hosszan borítja a tájat a zöldellő fák között megbújva, nagyon látványos. Érdemes még elsétálni a közelben található Hertelendy-emlékműhöz, mivel út közben több kilátópontot is érint az út, illetve a hegy szemközti oldalán található Kőkapuhoz.

A badacsonyi Kőtenger és a bazaltorgonák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése