A Hévízi-tó és Tófürdő

A világhírű Hévízi-tó a Balaton nyugati partjainál, Keszthely szomszédságában helyezkedik el. A 4,6 hektáros tavat 55,4 hektáros védett terület veszi körbe. Együttesen alkotják a Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Területet, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében áll. A védett régió magában foglalja a kiemelt fontosságú Hévízi-tó teljes belső védőterületét is, amely biztosítja a régió speciális mikroklímáját. 


A Hévízi-gyógytó egy tölcsér alakú forrástó, amely egész évben meleg vízzel várja a kikapcsolódni és gyógyulni vágyókat. A több forrásból érkező forró és hideg víz 38,5 méter mélyről tör föl, és átlagosan 38 C fokos természetes úszómedencévé alakul. A víz hőmérséklete télen jócskán lehűl, de még ekkor is alkalmas a fürdőzésre. A folyamatosan feltörő forrásvíz a tavat állandó mozgásban tartja, és így a tó vize átlagosan 3,5 naponta teljesen lecserélődik. A Hévízi-tó jellegzetes élőlényei a tündérrózsák, amelyeket a XIX. században telepítettek ide. Kevésbé ismert, hogy a vízben halak, rákok, csigák és még fonálférgek is élnek, a vízparton pedig a vízi madarakon és a békákon kívül siklók, mocsári teknősök és gőték is előfordulnak. 

 



















Az ovális tóra több épületből álló fürdőházat építettek, amely a napozóteraszokon kívül egy fedett, félig zárt természetes medencét is magában foglal. A víz ásványi anyag tartalma magas, főként a kálcium és magnézium aránya kiemelkedő. A tóban való úszásnak rengeteg pozitív hatása van, a gyógyvíz nyugtatja az idegrendszert, serkenti az anyagcserét és a sejtregenerációt, csillapítja a fájdalmat és bársonyossá teszi a bőrt. A gyógyvíz rengeteg betegség kezelésére, főként mozgásszervi problémákra is alkalmazható. A tó kincse továbbá a gyógyító iszap.      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése