A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok

A barokk stílusú Szapáry-kastély Bábolna legrégibb épülete. Az "U" alakú, citromsárga és fehér színben játszó udvarház egy gesztenyefasorral övezett parkban található. Az 1700-as években épült patinás kastély ad helyet a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok központjának. A lovarda hírét az őshonos, magyar Shagya lófajtának köszönheti. Ezek a főként szürke színű, melegvérű állatok elegáns küllemmel, mindazonáltal magas teljesítménnyel rendelkeznek. Testfelépítésük izmos, és különösen szívósak. A versenyeken jól teljesítő, híres lovakat a Bábolnai arborétumban temették el, sírjuk ma is megtekinthető a Híres Lovak Emlékparkjában.

A lenyűgöző lovarda
Az istállók ma is működnek
Karcolat a Szapáry-kastély ablakán
A ménesbirtok meglepő aprólékossággal, igényesen lett kialakítva. A virágokkal, sövénnyel és szökőkúttal díszített kastélyudvarban a Shagya tiszteletére szobrot emeltek, amely egy peckesen álló egyedet mintáz. Az ágyásokat övező láncot lófejekkel díszített karókhoz fogatták. A főépület ablakain lovakat mintázó, a lovarda üvegein pedig a ménesbirtok bélyegzőjét ábrázoló karcolatokat tekinthetünk meg. Az istállók szintén a luxus igényeket figyelembe véve lettek kialakítva. A szokásosnál tágasabb boxokban márvány itatókat helyeztek el. A birtokon található lovarda szépsége és méretei szintén átlag felettiek, a fedett épületbe belépve szinte elveszünk. Hatalmas a belmagasság, a rengeteg fényt a fagerendás mennyezetről lógó óriási csillárok és a falat pettyező hatalmas ablakok biztosítják. Az épület a modern igényeknek megfelelően fűtéssel, illetve korszerű hang- és fénytechnikával is fel van szerelve, mivel rendezvények helyszínéül is gyakran szolgál.

A ménesbirtok udvara - elől láthatóak az oszlopon ülő lófejek
A Hősök kapuja
A Lovarda mellett látható a szomszédos épületek közül kiemelkedő Hősök kapuja, amely szürke köveivel szintén élesen elüt a sárga falaktól. A kert híressége továbbá hazánk és egyben Közép-Európa legöregebb fehér akácfája, amelyet még a Szapáryak ültettek 1710-ben. A Ménesbirtokon több kiállítás és gyűjtemény is látogatható. A lovaskocsikat és lófelszereléseket bemutató Kocsimúzeumot a birtokon találjuk, míg a lótenyésztés történetét bemutató Lovasmúzeumot a Szapáry-kastéllyal szemben álló volt Tiszti Kaszinó épületében. Ez utóbbi a kastélyépülethez illeszkedő stílusban, citromsárga és fehér színben lett felújítva. A kastély főépületében továbbá a Bábolnai ütközetről szóló kiállítás tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése