A Bábolnai arborétum és a Híres Lovak Emlékparkja

Bábolna Győr és Tatabánya között, Komáromtól délre található. A néhány ezer fős település főként méneséről lett híres, amely ma is megtekinthető a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon. Az egyedülálló Bábolnai arborétum sokkal több, mint szépen elhelyezett növények gyűjteménye. A város szélén elterülő 20 hektáros park helyet ad a Híres Lovak Emlékparkjának és egy szabadtéri állatkertnek is. 

A Híres Lovak Emlékparkja
A ménesbirtok ismert lovai közül 54-en nyugszanak az arborétumban elhelyezett mesterséges dombok és faragott kopjafák alatt. Az emlékművel és emléktáblákkal díszített Híres Lovak Emlékparkja tulajdonképpen egy díszes lótemető, amely nemében egész Európában egyedülálló. Az állatok sírjai hármas csoportokban helyezkednek el a válogatott örökzöldek és a hatalmas fák lombjai között. A sírköveken olvasható az állatok neve, és hogy pontosan mikor éltek.

Örökzöldek az arborétumban
A kiterjedt Bábolnai arborétumot 1965-ben azzal a céllal hozták létre, hogy a településen legyen egy szépen kialakított zöldterület. Az ösvényekkel behálózott park azonban 1992-ben helyi jelentőségű természetvédelmi területté lett nyilvánítva, ezért már bekerítve várja a látogatókat. Jelenleg több száz cserje- és fafaj található meg a kertben, amelyek között lombhullató és örökzöld példányokat is találunk. Az ösvények mentén fedett pihenőket építettek, ahol nyáron hűsölhetünk, ősszel és tavasszal pedig elbújhatunk a záporok elől. Az arborétum része egy vadregényes tó is, amelyben két sziget is emelkedik. A kisebbik nádassal körülvett földterületen egy hangulatos pihenő áll, ide egy fahídon jutunk át. Az árnyas építményből közelről szemlélhetjük a vízpart mozgalmas életét. 

A park tava
Az arborétum igazi különlegessége a vadasparkszerű nyitott állatkert, amely bár elég kicsi, jelentősen feldobja a park amúgy nyugodt hangulatát. Az állatok között főként hazai őshonos fajtákat találunk, de simogathatunk például alpakát is. A mozgékony vaddisznók és szarvasok, illetve a különböző szárnyasok, juhok és sertések mellett egy szamár és egy kutyus is él itt.   

Juhok az állatkertben
Figyelő vaddisznók

1 megjegyzés: