A Szent György-hegyi bazaltorgonák


A 414 méter magas Szent György-hegy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legjelentősebb vulkáni kúpja. A magaslaton megfigyelhető különleges bazaltformátumoknak, a gazdag növény- és állatvilágnak, illetve a lenyűgöző kilátásnak köszönhetően tanösvényt is kialakítottak a területen. 

A Raposka felől megközelíthető útvonal 4 km hosszan járja be a hegycsúcsot. A változatos sétány mentén több kilátópontot és hét információs táblát is találunk. Ezekért a szépséges látnivalókért azonban meg kell szenvednünk, hiszen a csúcsra egy meredek, csúszós kaptató vezet fel, a szintkülönbség pedig 200 méter. 


Kilátás a Szent György-hegyről
A séta csúcspontját a több helyen megfigyelhető jellegzetes bazaltorgonák adják, amelyek vékony, magas, egymás mellett csoportosuló bazaltoszlopok. A sokszög alakú képződmények helyenként a 30 méteres magasságot is elérik. Az oszlopokat többször testközelből is megtekinthetjük, hiszen az ösvény nagyszerűen ki van építve - lépcsők és korlátok is segítik a mozgást. 

A séta másik érdekessége a jégbarlang, amely egy ledőlt bazaltoszlopok által elzárt üreg. A barlang maga így nem is látható, csak egy jéghideg levegőt árasztó kőtörmelék figyelhető meg. A Szent György-hegy tetejéről belátható az egész környék, a Hegyestű, a Gulács, a Csobánc és persze maga a Badacsony is. 

Bazaltoszlopok a tanösvény mentén
A bazaltorgonák felülnézetből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése