A Tatai vár és az Öreg-tó

Tata legfőbb ékessége az Öreg-tó partján álló XIV. századi vár. A vastag falakkal és széles vizes árokkal körülvett Tatai vár csodás látvány, ahogy a több száz hektáros Öreg-tó partján trónol. Az erődített épületet több irányból hidakon lehet megközelíteni. A várárokban ma is kis patak folyik, ahol vízi növények tenyésznek, és egymást érik a halrajok is. A falak egyik oldalán lévő tágas, füves udvarban még egy fekete szamár is él. 

A várudvarba belépve elénk tárul a Tatai várkastély csodás képe. Az épület inkább tűnik egy díszes kastélynak, mint erődítménynek, hiszen az Esterházyak romantikus stílusban alakították át. A neogótikus ablak- és ajtókeretek, az erkélyek és teraszok sokat lágyítanak az erődítmény képén. A várban jelenleg panorámateraszos kávézó és a Kuny Domonkos Múzeum működik. A vízparton füves teraszról pillanthatunk le az alattunk hullámzó Öreg-tóra, itt áll a Végvári vitéz nevű érdekes szobor is.  

Híd a főbejáratnál
A Tatai várkastély
A Tatai vár mellett futó tóparti sétány megkerüli az Öreg-tavat. Első pillantásra talán hosszúnak tűnhet a séta, azonban a tó körtérfogata csupán 7 km. Az épület mellett több szobrot, emlékművet, gátat és éttermet is találunk. A nyugati kapun kilépve köves terasz áll, amely közepén egy több száz éves platánmatuzsálem emelkedik. A fát körülvevő padon ülve gyönyörködhetünk a szemközti vízpart látványában, és a vízre épült Keresztelő Szent János szoborban. A sziklaoromra helyezett műalkotás lábánál szívesen pihennek meg a kacsák is. A sétány távolabbi részén csobog a sárkányokkal díszített Platán-forrás, amelynek négy fúvókából érkező kristálytiszta vize iható. A tóparton sorban padok állnak, ezekről szépséges panoráma nyílik a szemet gyönyörködtető várra és az Öreg-tóra. Mögöttünk a füves réten Tatai Diana lovasszobra emelkedik. 

Keresztelő Szent János szobra az Öreg-tóban
A Platán-forrás kútja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése