Tisza-tó: A virágba borult Valki- és Poroszlói-medence

Az augusztus a Tisza-tavon kicsit olyan, mint az eső a sivatagban - minden kivirágzik, és tele van élettel. Az egész évben zölden viruló növények törékeny szirmokat bontanak, és színpompás vízi kertté varázsolják a vízfelületet. Mindegy, hogy a tó mely részéről indulunk el a természetbe, mindenképpen feledhetetlen látványban lesz részünk. Indulhatunk vezetett vagy saját szervezésű kenu-, kajak-, illetve motorcsónakos túrára a tó több kikötőjéből is. Bérlésre és szervezett túrákra főként Poroszlóban és Tiszafüreden van lehetőség.  

Tündérrózsa és sulyom keveréke
Vízi út a tündérfályolban
Tündérrózsa
Sulyom
És akkor nézzük, hogy mit láthatunk, ha most látogatunk a tóhoz! A Tisza-tó virágba borult vízfelületeit leginkább három növény határozza meg, ezek a fehér tündérrózsa, a tündérfátyol és a békatutaj. A tündérrózsát mindenki ismeri, hiszen a növény szépsége miatt gyakori dísze kerti tavaknak és parkoknak is. A Tisza-tavon azonban kiterjedt telepeivel is találkozunk, amely minden képzeletet felülmúlnak. A növény a természet játékaként más fajokkal is keveredik, amely szintén csodásan mutat. A tündérrózsához hasonlóan a tófenéken gyökerezik a citromsárga virágú tündérfátyol. Az öt sziromból álló virág jóval kisebb mérete ellenére is nagyon látványos, hiszen a kis pontok a növény kiterjedt telepein trónolva képesek a zöld leveleket sárga szőnyeggé festeni. A békatutajnak vannak a legkisebb virágai, amelyek csupán három sziromból állnak, és fehérben pompáznak. Ezek kisebb telepekben vannak jelen, hiszen a vízen lebegnek, azonban szintén gyönyörűek.         

Tündérfátyol és békatutaj vegyesen
Kormorán a levelek között
Ezeken kívül persze kisebb mennyiségben találkozhatunk még megannyi további növényfajjal is, mint például a napsárga vízi tökkel vagy a jellegzetes nyílfű hófehér virágaival. Ráadásul egész évben kiterjedt rucaöröm és sulyommezők is várnak ránk, és biztosan látunk a jellegzetes terméseiről felismerhető ágas békabuzogányból is néhány példányt.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése