Gödöllő látnivalói

Gödöllőn rengeteg látnivalót találunk a méltán híres Grassalkovich-kastélyon és kastélyparkon kívül is, amelyek nagyszerű kiindulópontként szolgálnak a többi látványosság felfedezéséhez. A kastély bejáratával szemben található az Alsópark, itt áll többek között a Gödöllői Művészetek Háza. A modern épületben rengeteg programot szerveznek, megtekinthetünk kiállításokat és színházi előadásokat, illetve részt vehetünk koncerteken és hangversenyeken is. A kívül-belül felújított, tágas épület konferenciákat is rendszeresen helyet biztosít. 

A Főtér
A Világbéke Gong
Művészet az aluljáróban
A Művészetek Házától képekkel telefestett, színes aluljáró vezet a város Főterére. A jobb és bal oldalon is megcsodálható kreatív festményeket több iskola és szakkör tanulói készítették. A színes forgatag valóban sokkal szebb látvány, mint egy kevésbé hangulatos szürke falfelület lenne. Az aluljáró másik oldalán egyből a Gödöllői Városi Múzeumba botlunk, ahol nem csak helytörténeti, hanem képzőművészeti és természetrajzi kiállítást is megtekinthetünk. Néhány lépéssel később egy szépen felújított kis téren találjuk magunkat. A Főtér díszburkolatát tiszta padok, gondosan ápolt dísznövények, és több vígan csobogó szökőkút bontja meg. A tér képét az egyik sarkon álló Erzsébet Királyné Hotel, és a Gödöllői Református Líceum határozzák meg. A velük szemközti oldalon épült meg a méretes Világbéke Gong, amelyet akár meg is kondíthatunk. 

Begóniaszőnyeg a Főtéren
A Szent István Egyetem bejárata




















A kis kitérő után érdemes visszatérni az Alsóparkba, és felfedezni annak látnivalóit a Gödöllői Művészetek Házán túl is. A sportolni vágyókat rögtön egy tornapálya várja itt, amelyhez még edzéstervet is mellékeltek. A tágas zöldterületen hatalmas rétek és famatuzsálemek alkotta erdőfoltok váltakoznak. A kialakított ösvényeken barangolva a területet átszelő Rákos-patakon is átkelünk, amely túlpartján megtekinthető a Világfa is. A park szemközti végébe érve a Vasútállomáson találjuk magunkat, ahol a gyönyörű Királyi Váró vár ránk. A sínek fölötti felüljárón átkelve kis sétával a gödöllői Szent István Egyetem gyönyörű épületéhez érkezünk. A kis parkkal körülvett oktatási intézmény előtt Kálmán herceg virágágyásokkal körülölelt lovasszobra látható. Az 1924-ben felhúzott épületbe bekukkantva a névadó Szent István mellszobra mosolyog ránk a lépcsőházban.

A Királyi Váró   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése