Rövid kirándulás a Hasznosi várromhoz

A Mátra egyik szépséges panorámát kínáló magaslatát, a mindössze 383 méter magas hasznosi Várhegyet megmászni bárkinek igazi gyerekjáték. A kicsiny Hasznos Pásztó mellett található, ám 1984 óta nem önálló település, közigazgatásilag is a városhoz tartozik. Hasznos határában találjuk a zöldellő Várhegyet, amelyhez rövid, ám igen kellemes séta vezet fel. A magaslatra felérve a történelem egy kis darabkáján kívül a nagyszerű kilátást lesz a jutalmunk.  

Panoráma a Hasznosi-víztározóra és a Mátrára
Vöröslő szőlőlevelek
Hasznos családi házai mellől kijárt földút indul a Mátra magaslatai felé a zöld sávjelzés mentén. A kirándulás alatt változatos tájjal és sok-sok növényfajjal találkozunk. Kezdetben szőlőültetvények szomszédságában haladunk, néhol már őszi színekben pompáznak a rovarokkal körülzsongott fürtöket rejtő levelek. Ezeket elhagyva végeláthatatlan virágos mezők tárulnak elénk. Kicsit magasabbra érve ha visszapillantunk magunk mögé, már Pásztó látképe is felsejlik a távolban. Hamarosan dúsabb növényzet mentén vezet tovább az út. Itt cserjék gazdag választéka és rengeteg pirosló csipkebogyó kísér. Nemsokára jobbra kell lefordulni egy kevésbé kijárt, magas fűvel benőtt csapásra, amely hamarosan a várrom falainál lyukad ki. Az erdőből csúszós ösvény vezet ki a Várhegy tetejére.

Virágos rétek mentén vezet az út
A három hektár kiterjedésű Hasznosi Várhegy teljesen feltáratlanul, növényekkel benőve tárul elénk. A török időkben elpusztult falak romosan nyúlnak a magasba, alig néhány helyiség alapja figyelhető meg. A napos domboldal csodás panorámát kínál a Mátra vonulataira. Az erdővel dúsan benőtt hegyek nagyszerű kontrasztban állnak a Várhegy színes növényekkel benőtt kopárságával. A várromon állva lábunk előtt hever Pásztó és a Hasznosi-víztározó is. A Hasznosi várrom nagyszerű kiindulópont hosszabb mátrai túrákhoz, könnyű elérhetőségéből adódóan pedig gyerekekkel is ideális célpont bármely évszakban indulunk útnak.     

180 fokos panoráma a Hasznosi várrommal és a víztározóval

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése