A strandszezon után is érdemes ellátogati a Gyömrői Tófürdőhöz

A Gödöllői-dombság lábánál fekszik Budapest környékének egyik legszebb strandolásra kialakított tava, a Gyömrői Tófürdő. A Vecsés, Ecser és Maglód közelében elterülő település legfőbb látványossága a 2004-ben teljesen felújított és korszerűsített, kilenc forrás által táplált állóvíz. A rendkívül széleskörűen hasznosított tóba wakeboard pálya is épült, ha pedig télen befagy a víz, még korcsolyázni is lehet rajta. 

A vízre épült bár

A tófürdő közelében találjuk a városka rendezett központját is, ahol boltok, cukrászda, éttermek és virágágyások váltják egymást. A környék legszebb látnivalója a szépen felújított Polgármesteri Hivatal, kicsit távolabb találjuk az impozáns Teleki kastélyt, amelyet szintén érdemes megtekinteni.  

Napozóteraszok a bárhoz vezető stégen
A kis méretű Gyömrői Tófürdőt 100 hektáros gyönyörű park veszi körül, amelyben díszburkolatos sétány halad végig. A sétány mentén mindenhol lelátni a tómeder aljára, néhol kis halak is felbukkannak az áttetsző vízben. A tópart körülbelül kétharmada lapos, ezek a részek szépen ki lettek építve, strandolásra alkalmasak. Nyáron a füves területeken kívül a homokos vízparton, vagy a fa napozókon is pihenhetünk. A hatalmas fák rengeteg árnyékot biztosítanak, a gyerekeknek pedig a játszótéren kívül az alacsony part menti víz is ideális. A strandolók biztonságáról vízi mentő és strandrendőrség is gondoskodik, a vízminőséget pedig a szezon alatt folyamatosan ellenőrzik. A kényelemről rengeteg büfé, öltöző és egyéb kiszolgálóépület gondoskodik. Az állóvíz különleges mikroklímájának köszönhetően a víz hőmérséklete nyaranta akár a 26-30 C fokot is elérheti. Jelenleg már csak 14 C fokosra rúg, azonban még mindig láthatunk egy-két edzett úszót megmártózni a habokban, miközben a színes levelek már hullanak a fákról.  

Kilátás a sétány magasabb szakaszáról a vízre
Őszi színek a Gyömrői Tófürdőnél
A maradék egyharmad részen a tópart magasabb, itt kijárt ösvények vezetnek le a vízhez a fák között. Mivel ezen a szakaszon található a tavasztól őszig üzemelő wakeboard pálya, úszni itt nem lehet. Az árnyas területen több piknikező asztalt is felállítottak. A tó képét nagyban meghatározza egy vízre épült bár, amely nyáron éjjel is nyitva tart. A tóparti sétány mentén világítás gondoskodik a hangulatos nyári estékről, a szomszédban találjuk a focipályát is. A tófürdő bejáratában hangulatos kilátóteraszt alakítottak ki, amelyről az egész állóvíz kényelmesen belátható. 

1 megjegyzés: