A Salgói vár és a Boszorkánykő

Salgótarjántól északra, a szlovák határ közelében fekvő Salgóbánya települése fölött magasodik a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet egyik egyedülálló látványossága, a Salgói vár. A XIII-XIV. század fordulóján épült erődítmény egy 625 méter magas vulkáni kúp tetején trónol. A környék természetvédelem alatt áll, és megannyi további látnivalót rejt. 

Még nem teljesen a csúcson
A várat leggyorsabban Salgóbányáról érhetjük el. A településen burkolt parkoló került kialakításra, innen mindössze 10 perc sétára fekszik a lenyűgöző panorámát kínáló várrom. Az erdei tábor mellől induló széles ösvény egyre magasabbra vezet, miközben egy sűrű fenyőerdő mellett halad el. Hamarosan napfényes tisztásra érkezünk, ez a Két-vár-köze. Az állomás része az Eresztvényi tornapálya és tanösvény útvonalának is, amelyet fából készült állatfigurák díszítenek. Itt éppen egy aranyos mókust, és nem sokkal később egy kinyitható ismeretterjesztő táblát is találunk. 

Ami megmaradt a vár belsejéből
Ha a kereszteződésnél balra fordulunk, akkor néhány perc múlva a fenyőerdőből az 571 méter magasan álló Boszorkánykőhöz érkezünk. A sziklaszirt körül tanösvényt alakítottak ki, amely segítségével jobban megismerhetjük a kőzetek eredetét és jellemzőit. A kis kitérőt mindenképpen érdemes beiktatni a kirándulásba, hiszen a változatos kőzetformátumokra felmászva 360 fokos körpanorámát és a Salgói vár látványát élvezhetjük. 

Kilátás a Boszorkánykőről
A várromokat az ellenkező irányban, egy kicsit magasabban találjuk. A bazaltkúp közelébe érkezve egyre nagyobb sziklákon átbukdácsolva jutunk fel a vár aljában megfigyelhető bazaltformátumokig. Az érdekes kőzeteken emléktábla jelzi, hogy Petőfi Sándor is járt itt, mielőtt megírta volna a táj ihlette Salgó című művét. Az alsó vár romos falaiból több lépcsősor vezet fel a Salgói vár tetejére. Út közben több terasztól élvezhetjük a kilátást minden irányban. A mindössze 2,5 km-es kirándulás koronája egyértelműen a várromok tetején felépített fedett panorámaterasz, amelyen körbesétálva a Börzsöny, Bükk, Cserhát, Mátra és még a Tátra vonulatai is előbukkannak. Jól kivehető Salgótarján kiterjedt városa, a mindössze 2 km-re fekvő Medves-fennsík és a Somoskői vár is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése