A szintezési ősjegytől a Likas-kőn át az Angelika-forráshoz

A Velencei-hegység lankái könnyed sétákat ígérnek érdekes látnivalókhoz. A Velencei-tó északi partjainál húzódó vonulatok keleti részén találjuk a hegység legmagasabb pontját, a Meleg-hegyet. A 352 méteres kilátópont megközelíthető Nadapról a piros sávjelzést követve, vagy Nadapot elhagyva a főút menti földúton végigsétálva. Nadap legérdekesebb látnivalója a szintezési ősjegy, amely a magyarországi magasság mérésének egyik legfőbb viszonyítási pontja. A helyszínt egy gránitszikla árnyékában megbúvó emlékmű és a mellette álló információs tábla jelzi. Érdemes felkapaszkodni a sziklára, mert a csúcsról az érdekes kőzetfelületeken kívül a szépséges nadapi templom látképét is megcsodálhatjuk. Az ősjegy mellett burkolt parkoló és piknikező asztalok is rendelkezésre állnak.

Nadap
Bármelyik úton indulunk a Meleg-hegyre, kezdetben emelkedővel indul a séta. A magaslatra felérve azonban nagyszerűen kivehető teljes hosszában a Velencei-tó nádasfoltokkal tarkított vízfelülete. A látvány több pontról is megcsodálható a Likas-kőhöz vezető út mentén. A Likas-kőhöz a hegytetőn lévő elágazásnál a piros háromszög jelzést kell követni. A kis kitérővel elérhető képződmény teljesen körbesétálható, így jól megfigyelhető a nevének megfelelő jókora lyuk a közepén. A kapuszerű formációt kisebb, egymáson álló sziklatömbök egyvelege alkotja. Az elágazódáshoz visszasétálva a piros sávjelzés vezet tovább az Angelika-forráshoz. Az útvonal jelzett hegyi kerékpárút.

A Likas-kő
A kopár tájon néhol sziklaformációk emelkednek ki a talajból, máshol szeder- és csipkebogyóbokrok csoportja figyelhető meg. Rövidesen újabb nagy elágazáshoz érkezünk, itt a legvékonyabb, erdőbe induló ösvényt válasszuk. A lombok közé belépve azonnal megpillantjuk az Angelika-forrás idilli környezetét. A sziklákkal behálózott forrásvölgyet zöldellő moha és gombákkal benőtt, korhadó farönkök kísérik. A kisvizű patak mellett érdemes végigsétálni, mert az úton csodás látványban lesz részünk. A hegyoldalban változatos sziklaformátumok, megannyi gomba, és a víz által létrehozott kanyarulatok mentén vezet az ösvény a hegy lábáig. A völgy mélyén pihenőt és tűzrakóhelyet találunk. Innen újra fel kell kapaszkodnunk a hegyre, azonban további látványosságok várnak ránk. A piros háromszög jelzés a Polák-hegyen át több kisebb gránitképződmény mentén vezet végig néhol fenyőerdőben, néhol kopárabb tájon sétálunk. Az út végül a zöld sávjelzésbe torkollik, amely északra indulva visszavezet minket a piros sávjelzésű útra, ahonnan érkeztünk.

Apró gombák lakta fatörzs az Angelika-forrás mellett          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése