A budapesti római kori emlékek nyomában: az Aquincumi polgárvárosi amfiteátrum és az Északi városfal

Budapest korábban már bemutatott katonai amfiteátruma után, lássuk milyen is volt az egykori település kisebb, polgári megfelelője. Az Aquincumi romterület helyén egykoron volt polgárvárosnak is kijárt a gladiátorjátékok adta szórakozás. És hogy ne kelljen elzarándokolniuk a város másik felébe a katonai laktanyához, építettek nekik egy kisebb amfiteátrumot, ahol megtekinthették a csatákat. Ennek az építménynek a romjait a Szentendrei-út mentén, az Aquincumi HÉV megálló mellett találjuk.

Kilátás a romokra a körülöttük lévő fasoros sétányról
Rálátás a küzdőtérre a földtöltésről
A polgárvárost a 2. század elején erős kőfallal vették körül, amelyet kettős vizesárokkal erősítettek meg. Ennek elkészülte után épült fel a falon kívülre a gladiátorok küzdőtere, amely akár 7000 főt is képes volt befogadni. A kör alaprajzú építményt a játékokon kívül méretéből adódóan egyéb tevékenységekre is használták, úgy mint városi ünnepségek tartására és politikai gyűlésekre. Az arénába két kapun keresztül jutott be a tömeg, majd bent részben fedett lelátókon foglalhattak helyet. A szegényebbeknek csak kőpadok jutottak, a gazdagabbaknak saját lelátóik voltak, amelyekbe állítólag a nevüket is bevésték.

A lépcsős támfalak, háttérben a sétányt szegélyező fasor
Az építmény úgynevezett földamfiteátrum. Ha felsétálunk a romokat körbevevő magaslati sétányra, nagyszerűen kivehető a két kőfal, és a közöttük lévő földdel feltöltött terület. Ide a körépület hátsó részén lévő kőlépcsőkőn sétálhatunk fel, és bekukkanthatunk a magaslatról a füves küzdőtérre. Ugyanitt lesétálva jutunk el a hátsó bejárathoz. A két kőfal közötti kaput vasrácsok védik, ahogy az amfiteátrum többi bejáratát is. Nem tudom, hogy be szokták-e zárni ezeket a kapukat, mindenesetre mi most nyitva találtuk az összeset. A romgálás jelei a romterület több helyén is észrevehetőek. A hátsó feljáró egy része össze van graffitizve, a hely hemzseg a törött üvegszilánkoktól és csikkektől.

A két kőfal közti földet tartó támfalak
A hátsó kapun átlépve az aréna kellős közepén találjuk magunkat. Bal oldalon még viszonylag ép falakat láthatunk kis cellákkal, amelyeket vasrácsok zárnak el. Jobbra pedig kőfalakat és még több vaskaput szemlélhetünk meg. Mivel a lépcsőkön korábban már felsétáltunk a cellák fölötti földterületre, most a jobb oldali rész felé vettük az irányt. Bár külön erre a célra kiépített lépcsőt nem találtunk, könnyedén fel tudtunk mászni a kőfalra, és egészen a másik bejáratig sétáltunk rajta. Kicsit furcsa látvány volt a háttérben hömpölygő autók folyama és az időnként előbukkanó HÉV. A bejárat mellett információs táblát is találunk.

Az amfiteátrum Szentendrei út felőli bejárta
Az amfiteátrum mellett tekinthetjük meg a 160 cm széles városfal maradványait, amelyet belülről őrség védett. A fal keresztezte a mai Szentendrei-utat. A legtöbb lelet a főút mentén, a buszok -106, 34, 134- Aquincum nevű megállója mellett található egy kocsma tövében. A fákkal benőtt terület a talajszint alatt van. Mivel lemászni nem nagyon lehet, felülről szemlélhetjük meg a maradványokat. Még ezen a kis leleten is nagyszerűen látszik a fal pártázata. Nagy kár, hogy az egykori északi kapu tornyaiból semmi sem maradt mára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése