Erdőtelki arborétum

A Buttler-kastély az arborétum bejáratánál
Az Erdőtelki arborétum Budapesttől kicsivel több, mint egy órányi autózára található keleti irányban. Az M3-as autópályáról az Erdőtelek-Kál lehajtónál lekanyarodva néhány kilométer kell csak autóznunk, és máris megérkezünk Erdőtelekre. Az arborétumot igen könnyű megtalálni, mivel közvetlenül a Fő út mellé épült. A bejárat mellett lehetőség van ingyenes parkolásra, az arborétumba azonban 600 Ft a belépő. 


A területet kezdetben a Buttler család birtokolta, jelenleg is az ő nevüket őrzi a bejárat mellett található, sajnos igen romos állapotú Buttler-kastély. Az ablakokon bekukucskálva láthatjuk, hogy a kastély teljesen kihasználatlanul, üresen áll. Később dr. Kovács József és fogadott fia kezére került a birtok, ők alakították ki a hatalmas parkot. Az ő munkájuknak köszönhető a mai több, mint 1200 növényfajt bemutató 7 hektáros terület. Az arborétumban az egész országban egyedülálló növényritkaságok találhatóak: itt él hazánk legnagyobb cukorsüvegfenyője, amely ezt a címet 3,5 méteres magasságával érdemelte ki. Ezen kívül itt található az országban a legnagyobb teltvirágú vadgesztenye, nagymagvú tiszafa  és ezüsttörzsű fenyő is. További növényritkaságok a sárgatermésű tiszafa, a téli zöld tölgy, a platánkérgű fenyő, a kanadai homlokfenyő és a szillevelű gumifa.  

Sétány az új kertben
Az arborétum két fő részből áll, a régi és új kertekből, amelyeket téglafal választ el egymástól. A régi kertben találhatóak a legidősebb növények, ezért ez egy sötétebb, sűrűbben benőtt terület. Sétánkat a Buttler-kastélytól kezdtük amely mellett megcsodálhattuk a főúri házak mellől elmaradhatatlan vadgesztenye fákat. Murvás sétány vezet el az épület és a régi kert faritkaságai között. Az árnyékos területen hemzsegtek a nyári hőséget nehezen tűrő rovarok, így gyorsan továbbsétáltunk a napos új kertbe.

A téglafalon áthaladva máris a kontrasztos, angolparkszerűen kialakított új kertben találjuk magunkat, ami sokkal világosabb, köszönhetően a több szabad térnek. A fákkal és cserjékkel beültetett kis tisztások között végighaladva érjük el a látványos kerti tavat. Ebben egy fahidacskán át megközelíthető mesterséges sziget is kialakításra került. A tavat megkerülve jutunk át a szigetre, amely igazi oázis, a csend és a nyugalom megvalósult színhelye egy kivételesen szép környezetben. A vízinövényekkel sűrűn benőtt vízben siklók, békák és halak élnek. Az egész arborétum ennek a három résznek az ötvözeteként igazán változatos, vadregényes. A burjánzó növények sokasága -köztük a hatalmas bükk -és tölgyfák- igazi különlegesség az amúgy kietlen alföldi tájon. A tótól a régi kerten keresztül jutunk vissza a Buttler-kastélyhoz. Út közben több helyen találunk idilli helyeken padokat, amelyeken a táj szépségét csodálva pihenhetünk. 

Kilátás a tóra a fahídról, jobbra a mesterséges sziget partja
Az arborétumot jelenleg a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kezeli. A teljes védett terület 25,5 hektáros, amit az arborétumon kívül égerláp borít, ez a Bükki Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik. Egy 2009-ben elnyert pályázatnak köszönhetően az arborétumban 2012 őszén komplex élőhely-rehabilitáció kezdődött, amelynek elemei a kerti tóban felhalmozódott iszap eltávolítása, az öntözőrendszer bővítése, a kerítés felújítása és a belvízprobléma kezelése. A parkban található növények karbantartására is sor kerül a projekt alatt, eltávolítják a borostyánt és a száraz ágakat, a madárfajok betelepülése érdekében pedig mesterséges odúkat helyeznek ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése