Bemelegítő Tisza-tavi csónaktúra

Útvonal: Kis-Tisza - Csapói-Holt-Tisza - Kis-Tisza - poroszlói kubikok

A Tisza-tó fantasztikus vízi világa egy csónaktúra keretében tekinthető meg a legjobban. Amennyiben ellátogatunk a tóhoz, ezt semmiképp sem érdemes kihagyni. Különböző időtartamú kirándulások közül választhatunk, a 20 perces hangulatteremtőtől egészen a 6,5 órás nagy körtúráig. Mi egy rövidebbet választottunk elsőnek, ami 90 percig engedett betekintést a Tisza-tó életébe. Reggel 9-kor indultunk a Poroszlói szabadstrandtól. Előző nap a gáton található fabódénál foglaltuk le a kirándulást, és választottunk hozzá kedvünk szerint időpontot. 

A túrán összesen 5-en voltunk a túravezetőn kívül. Közlekedési eszközünk egy alacsony teljesítményű motorral meghajtott csónak volt, amelynek mindkét oldalán támlás, párnázott üléseken foglalhattunk helyet. A kikötőből a Kis-Tiszához indultunk először. Ez egy több km hosszú, részben mesterségesen létrehozott csatorna. Az első élőlény, amit megláttunk, egy gyönyörű szürke gém volt, amint egy kidőlt fa törzsén pihent a nádas mellett. Megpróbáltuk megközelíteni, de sajnos gyorsan elrepült. Ahogy közelebb értünk a fa ágaihoz, egy csapat tőkés réce úszott el mellettünk. A Kis-Tisza két oldalát nádas borította, a nádas közelében pedig különböző vízi növényeket figyelhettünk meg. A legtöbbet a fehér tündérrózsából láttunk, ezek voltak a legszebb virágok az út során. 

Vízi utak

Továbbhaladva a Csapói-Holt-Tisza vidékére, egyre több madár szállt el a közelünkben. Rengeteg tőkés réce csapatot figyelhettünk meg, de olyan ritkább madárfajokat is lefotózhattunk mint a bakcsó, kanalasgém vagy a kárókatona. A Csapói-Holt-Tiszát részben fűzfák és egyéb vízkedvelő fafajok szegélyezik. A sok vízbe nyúló törzsön és ágon rengeteg madár pihen. A partközelben sulyommezők alakultak ki, néhol pedig annyi tündérrózsa nő, hogy teljesen befedik a vízfelszínt. Ezen a szakaszon kifejezetten sok volt a fehér csőrű, fekete tollú szárcsa. Kiérve a csatornákból egy nyíltabb területre értünk, ahol a vízinövények közötti csónakok vájta utat két oldalról végeláthatatlan sulyommező szegélyezte. Itt rengeteg madár pihent az ágakon és a vízi növényeken. Egy kanalasgém röppent el felettünk, és megannyi bakcsót is megfigyelhettünk. Az egyik faágon egy hófehér kis kócsag figyelt, és még egy üstökösgémet is megcsodálhattunk. Nehéz ezeket a madarakat laikusként messziről megkülönböztetni és besorolni, de szerencsére vezetőnk ebben mindig a segítségünkre volt.

A fatörzsön ülő szürke gém

Bakcsó a sulyommezőben

Útban a szigetre
Út közben továbbá megmutatta nekünk a sulyom szúrós termését, és egy élő növényt is kiemelt a vízből, hogy megfigyelhessük a víz feletti és víz alatti részek közti különbséget. Szintén megfoghattunk egy apró békalencsét. Túránkat lassú tempóban, több csónak mellett elhaladva egy szigetre folytattuk. Kikötésünk után egy 5 perces sétát tettünk a sűrű, ártéri erdei ösvényen a fa kilátóig, ahonnan nagyszerű panorámában volt részünk a nyílt vízre. A Fattyúszerkő-toronyból láthattuk, hogy a Sarudi-medence irányában mennyire más képet mutat a tó. A kilátó egy fekete-fehér fejű, szürke testű madárról kapta a nevét, amely az ilyen kis szigetekre építi növényi részekből készült fészkét. Visszatérve a csónakba újra elhaladtunk a vízi növények között vájt úton, és a poroszlói kubikokat vettük célba következő állomásként. A kubikokból sokat találunk a Tisza-tóban, ezek nem mások, mint gödrök. Visszafelé még több gémfaj reppent el felettünk, egy bakcsót pedig meg is sikerült közelítenünk. Utolsóként átvágtunk egy félelmetesen nagy sulyommezőn, majd kiértünk a vízinövénymentes partközeli vizekre. A Poroszlói kikötő előtt elhajózva arra is magyarázatot kaptunk, hogy a túl meleg víz miatt úszkál annyi halott tavi kagyló a vízfelszínen. Ezek a kagylók igen nagyok, 10-20 cm hosszúak, és zöldesbarna-sötétbarna színűek.

Mire visszaértünk a túráról, már kezdett kellemetlenül meleg lenni a vízen. Ezért ha hosszabb túrára megyünk, akkor mindenképpen érdemes a kora reggeli, hajnali órákban indulni, hogy elkerüljük a leégés és napszúrás veszélyeit. Vezetőnk elmondása szerint a legjobb időszak a madármegfigyelésre az ősz. Kikötésünk után rövid sétát tettünk a közeli Poroszlói kikötőbe. Itt olcsóbb árakon van lehetőség a csónaktúrák megvásárlására  és a csónakbérlésre, mint a szabadstrandon. Összességében úgy gondolom, hogy mindenképp érdemes meglátogatni a Poroszlói-medencét, hiszen az itt található szinte érintetlen természeti környezet a rengeteg vízi madárral, növénnyel és ártéri erdővel egészen egyedülálló. Bár a vízminőség a rengeteg növény miatt ezen a részen nem a legalkalmasabb az úszásra, kenuval, kajakkal vagy csónakkal bejárni a tavat leírhatatlan élmény.

A Poroszlói kikötő csónakjai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése