Villány: Templom-hegyi Természetvédelmi Terület, Villánykövesd

Borlekvárok
Villány néhány ezer fős kis települése a Villányi-hegység legkeletibb pontján fekszik. Nagy hírnévnek örvend kiemelkedően magas minőségű borainak, és történelmi pincesorának köszönhetően. A település a Villány-Siklósi borvidékhez tartozik. A villányi régióban jellemzően vörös borokat készítenek. A híres villányi pincesor a település főutcájának két oldalán helyezkedik el, de a városban több helyen találunk még elszórtan további pincéket. Egyre jobban elszaporodnak a település két végében a hatalmas, modern pincészetek is. Bórkóstolásra ezekben is van lehetőség, de a leghangulatosabban a főutcában pincéről-pincére járva kóstolhatjuk meg a borokat. Itt találjuk többek között a Vylyan, Bock, Gere, Polgár, Gál, Wunderlich, Tiffán és Blum pincészeteket. További különlegességként megkóstolhatjuk  az innen származó borlekvárt, ami gyümölcs helyett bor felhasználásával készül. Kapható fehér, rosé és vörös változatban is a főutca több pontján. Mi a vörösborosat próbáltuk ki, és hazaérve igencsak megbántuk, hogy nem vettünk belőle többet.

Panoráma Villányra a kilátóból

Érdemes megtekinteni a Villány északi határában található Templom-hegyi Természetvédelmi Területet, aminek egy korábbi kőbánya ad helyet. A hegybe vájt völgynek köszönhetően megfigyelhetőek a különböző földtani korszakokból fennmaradt őslénytani maradványok és kövületeket - az országban egyedülállóak a jura kori  ammonitesz, és a  pliocén-pleisztocén korú gerinces maradványok. Az itt kialakított körülbelül 3 km hosszú Templom-hegyi Ammonitesz tanösvény mutatja be a megtekinthető leleteket információs táblák segítségével. A hegyoldalba vájt hosszúkás völgy végén található fa kilátóból pedig nem csak a bányaterület tekinthető meg a magasból, hanem Villány hangulatos települése is. Sajnos a völgyből nem mászhatunk fel a kilátóhoz, így meg kell kerülnünk az egész hegyoldalt. Ezért talán érdemesebb a pincesortól először a kilátóhoz menni, majd később leereszkedni a völgybe.

Az ammonitesz tanösvény a völgy végéből
A kilátótorony
Kirándulásunkat érdemes kiegészítenünk a tanösvénytől csupán pár perc autózásra található Villánykövesdi Pincesor megtekintésével is, amelynek különlegessége, hogy a pincék három szinten helyezkednek el. A pincesorral szemben található park mellett könnyen leparkolhatunk. Meglepő volt, hogy ottjártunkkor a Villányi pincesorral ellentétben az itteni pincék teljesen zárva voltak. Ettől függetlenül a sokat fotózott impozáns pincesor látványa miatt így is mindenképpen érdemes ellátogatnunk ide.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése