A Római-partról a Népszigetre

A Népsziget egy kevésbé ismert zöld terület Budapesten. A Dunába két km hosszan benyúló földnyelv felett halad el az Újpesti avagy Északi összekötő vasúti híd. Ennek köszönhetően a félsziget a Duna mindkét oldaláról megközelíthető a híd segítségével. Eredetileg rendes sziget volt, de az 1830-as években egy töltéssel az északi oldalát Újpesthez kötötték. A sziget déli csücskét gyalogos híd köti össze a XIII. kerületi Meder utcával. A vasúti hidat 2008 és 2009 között felújították. Ennek során az első ütemben megerősítették a pilléreket és kicserélték az acélszerkezetet a Duna főága fölött. Az átépítés következtében a vonatok megengedett sebessége a hídon 30 km/h-ról 80 km/h-ra nőtt. A második ütemben pedig a gyalogosjárdát és a kerékpárutat adták át.

Kirándulásunkat az Északi összekötő híd budai oldaláról kezdtük. Itt lehetőség van gépjárművel a híd alatt leparkolni, tömegközlekedéssel pedig a 106-os busz segítségével közelíthető meg a legjobban a hídfő. A híd északi oldala a kerékpárosoknak, a déli oldala pedig a gyalogosoknak van fenntartva. A híd lábától egy lépcsőn jutunk föl a déli oldalra, ahonnan nagyszerű a kilátás a Hajógyári-szigetre és a Dunára. A híd vasszerkezete a felújítás óta sötétzöld színben pompázik.


A Népszigetre érve először a kecskefarmhoz indultunk. A hídon egy lépcsőt találunk ami közvetlenül oda vezet. A farm tulajdonosa eredetileg azért kezdett kecskéket vásárolni, mert a parlagfű nagyon elszaporodott, és nem tudta kiirtani. A kecskék viszont mindent megettek a területen, beleértve a gyomokat is. Így jelenleg már kecsketenyésztéssel és kecsketej árusítással is foglalkozik. A kecsketej nagyon egészséges, magas a kálcium –és vastartalma. Főként csontritkulás, rák és tehéntej-allergia esetén alkalmazzák, de jótékony lehet asztma, migrén és stressz esetén is, csak hogy néhány alternatívát említsünk. A farm megkerülhető, a kerítésen pedig mindenhol belátni, így megtekinthetők az aranyos kecskegidák és a kecskenyáj többi tagja is, akárhol is pihenjenek vagy legeljenek. A területen egy kis tó is kialakításra került számukra.

A Népsziget nagyrészt területrendezésre szorulna, sok az elhagyatott vagy romos épület és a szemét, törmelék. Főleg elhagyatott ipari épületekbe, romos volt pártüdülőkbe és ma is használt sporttelepekbe ütközhetünk sétánk során. A kecskefarm mellett elhaladva déli irányba folytattuk tovább a sétát. Balra egy elhagyatott gyárépület árválkodik, de valószínűleg van gazdája, mivel őrzik. Ahogy ezt elhagyjuk, az üdülőövezeti részre érünk, itt találjuk a sporttelepeket és egy működő éttermet is. Átvágva a fás területen a Duna partján kialakított sétányon mentünk vissza a híd lábához. A sétányról több helyen le lehet menni a vízhez és a stégekhez.


Visszaérve a híd lábához lemehetünk a homokos partra, és megcsodálhatjuk a két félsziget által határolt apró öblöt. A víz itt sok fa és egyéb hordalékot sodor a partra. Sétánkat a kis öböl jobb oldalán folytattuk tovább. Itt több tűzrakóhelyet találtunk, a környékükön pedig sok-sok otthagyott szemetet. Ez a rész nagyon gazos és rendezetlen. Az öböl végébe érve felkapaszkodunk a földútra, innen ráláthatunk az Újpesti Szennyvíztisztító telep medencéire. Az öblöt megkerülve újra le kell ereszkednünk a magaslatról, hogy a Palotai-szigetre érjünk.
Ez szintén egy félsziget, bár méretét és jellegét tekintve teljesen különbözik a Népszigettől. A kis földnyelv alacsony vízszint feletti magassága miatt sokszor víz alá kerül, így az egészet burjánzó ártéri erdő borítja. Ez a helyzet javult az északi összekötő híd felújításakor végrehajtott öbölkotrás következtében. A Duna menti partszakasz homokos, nyaranta sokan strandolnak, napoznak vagy grilleznek itt. A szemetet láthatóan szintén sokan hagyják hátra maguk után.  A víz a Duna mentén lassan mélyül, beljebb iszapos. A félsziget csücskéhez elsétálva megszemlélhetjük a hidat és a szemközti oldalt, amely csak egy nagyobb kőhajításnyira fekszik. A fűz -és nyárfák alkotta ligeterdőben sok kis ösvény hálózza be a félszigetet. Ezek egyikén sétáltunk vissza a töltésig. Az öböl szemközti oldalán pedig a vízpart helyett a gáton jutottunk vissza a hídig. Ennek bal oldalán egy kutyaiskolát találunk. Végül az Északi összekötő hídon keresztülhaladva értük el a kiindulási pontunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése