A budakalászi Lupa-tó

Ahogy megérkezett a nyári meleg, az összes strandot elözönlötték a napozni, pihenni vágyó tömegek. Azonban mit tehetnek azok, akik kutyájukkal együtt szeretnének fürdőzni, vagy a naturizmus hívei? Szemmel láthatóan nekik találták ki a bányatavakat. 

Vadvirágok a tó partján

Az áttetsző víz
A Lupa-tó Budakalász közelében fekszik. A két különálló állóvizet egy keskeny gát választja el. Az északi tó kevésbé látogatott, vízminősége is rosszabb, nem annyira áttetsző. A délebbre fekvő tó vize azonban csodás égszínkék színben játszik, és teljesen lelátni a tómeder aljára. 

Budapest irányából 'Szedd magad eperföldek' mentén érkezünk meg a tó mellett futó aszfaltúthoz. Innen sorompóval lezárt földút vezet tovább a mélyben fekvő bányató medrének tetejéhez. Az egyik legkedveltebb partszakaszt máris itt találjuk. A homokos plázs szélesen szegélyezi a vízpartot. 

Napozásra alkalmas partszakasz
Ahogy a meredek falon kijárt ösvényen tovább sétálunk láthatóvá válik, hogy a tóparton futó homokos sáv megmarad, azonban jelentősen elkeskenyedik. Az út vadvirágok között vezet a két tómeder közötti gáthoz, ahol könnyedén leereszkedhetünk a vízpartra. Innen jobbra és balra is indulhatunk kedvünk szerint. Bal oldalon csoportosulnak a naturizmus kedvelői. A gáton azonban rengeteg kutyás, és néhol egy-egy horgász is feltűnik. A hűs habokat pedig több jet-skis borzolja. 

Látkép a két tó közötti gátra
A gáton átsétálva már fürdésre alkalmatlan területeket találunk. A meredek partot itt vastagon borítja a gaz. Azonban visszafordulva feltűnik a Megyeri-híd két jellegzetes pillére a távolban. Újabb aszfaltút vezet vissza az eperföldek irányába, így nagy kerülővel ugyan, de burkolt utakon sétálhatunk vissza a parkolókig. Bár a környék nem kiépített, kuka, mellékhelység vagy büfék nyoma sem található, mégis szemmel láthatóan töretlen népszerűségnek örvend.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése