Megújult a Velencei-tavi kerékpárút

A Velencei-tavat megkerülő 30-35 km-es körtúra végre teljesen megújult. Március 31-én adták át a friss útszakaszokat Dinnyés és Velence között. Az eddig rettentő rossz minőségű, fűvel benőtt és az évek során hullámossá vált út helyét tükörsima, széles kerékpárút vette át. Az út egy szakaszon a Gárdonyi szabadstrandon halad, itt kétséges, hogy a nyári tömegben hogyan fognak a kerékpárosok és a gyalogosok egymás zavarása nélkül közlekedni. Ráadásul a strand Velencéhez közeli oldalán egy szakaszon homokos part került kialakításra, ahol gyakorlatilag nem maradt pihenésre alkalmas füves rész, mert azt elfoglalta a kerékpárút aszfaltja. 

A felújításnak máris van pozitív hatása is - a még nem üzemelő strandi büfék mellett megjelent néhány biciklistákra specializálódott, korszerű stand is. Ráadásul a fejlesztés során kerékpáros pihenőket is kihelyeztek, így lehetőség van kényelmesen pihenni, piknikezni az út során. Több híd is korszerűsödött, ezeket részben fával újították föl, ami kellemes, természetes hatást kelt. A fejlesztés még nem fejeződött be 100%-osan - az aszfalt egy szakaszáról hiányzik a felfestés, és helyenként még a csatornafedeleket sem helyezték el. Továbbá a füvesítés és az esetleges növények ültetése sem történt még meg.

Új útszakasz a vízparton
A nyaralók és a víz között Velencén
Homokos partszakasz a szabadstrandon
Széles, sík aszfalt az egykori egyenetlen burkolat helyén
És ez lett a fűvel benőtt, szinte már eltűnt kerékpárútból
Így festenek a korszerűsödött szakasz területén felújított hidak:


A tó területének másik nagy beruházása, a Velencei-tó kapuja is hamarosan átadásra kerül. A homokossá változtatott strand mellett hatalmas fogadóépületet húztak föl. Azonban problémát jelenthet, hogy az épület mögötti parkoló mérete jelentősen lecsökkent, és most alig néhány autó befogadására alkalmas. Helyette a Velencei vasútállomás mellett alakítottak ki egy burkolt, és egy egyenlőre csak döngölt föld parkolót. Ezek egyenlőre ingyenesen használhatóak. 

A Velencei strand partvonalát kövekből alakították ki. A vizet fa pallókon lehet megközelíteni, amelyek lebegő műanyag szigetekre vezetnek. Egy helyen homokos lejáró is készült, amelyen közvetlenül a vízbe sétálhatunk. A partszakasz jelenleg még el van kerítve, azonban a a tó partján haladó sétány a strand területén is folytatódik, így feltehetően a kerékpárút is erre fog haladni.

A Velencei-tó kapujához vezető sétány - az út innen le van zárva
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése