Drégelypalánk - történelmi csaták és málnaföldek vidéke

A május-júniusban érő eper
Egyre népszerűbbek a "Szedd magad" mozgalom keretében gyümölcsöket kínáló kertek és termőföldek, ahol saját kezűleg szerezhetjük be a legfrissebb terméseket jutányos áron. A mozgalomnak köszönhetően az egyszerű gyümölcsvásárlás maradandó élménnyé válik, ha már mi is közreműködünk a szüretben. Legnépszerűbbnek eddig talán az eper és az alma bizonyultak, azonban ezeken kívül rengeteg egyéb gyümölcsből válogathatunk még kedvünkre. Mivel az eperföldek már üresen konganak, mást kellett választanunk. A www.szeddlemagad.hu nevű oldal által összeszedett jókora listából csemegézve úgy döntöttünk, hogy elmegyünk a most szezonális málna egyik termőhelyére, Drégelypalánkra. Az oldal információi alapján az őstermelőket kell keresni. A kis településre megérkezve minden csendes, nyugodt volt, sehol egy lélek. Bár őstermelőket jelölő táblákat nem láttunk, az érett, pirosló málnaszemek több zárt udvarból is mosolyogtak ránk. Sok helyen még érett ribizlit is láttunk a veteményesből kikandikálni. Már kezdtünk megijedni, hogy ennyiben marad a szüret, amikor megpillantottuk az első, autóút szélén hatalmas ládákat húzó embert. Azonnal közelebb autóztunk, és láttuk, hogy ez bizony málna, de még mennyi! 

És itt a most szezonális málna
A kedves helyi úriembert meginterjúvolva kiderült, hogy a mai napon adják le a termés egy részét, majd néhány nap múlva tartanak még egy nagy szüretet. Azonban abban nem tudott segíteni, hogy mi is szedhessünk néhány szemet a csodás színű gyümölcsből. Így hát úgy döntöttünk, hogy megkeressük a leadási pontot, ahol szintén nem tudtak segítségünkre lenni, hiszen ők csak az átvétellel foglalkoztak. Néhány újabb sikertelen kísérlet után feladtuk a málnaszedést, bár vásárolni helyben is lehetett, így nem fulladt teljes kudarcba a látogatás. 

Szondi-szarkofág
A Barokk templom

A település azonban így is megérte a fáradtságot. A főként a szomszédos hegyet uraló váráról ismert Drégelypalánk a  Börzsönyben fekszik. A kis község Fő terét a virágokkal körbeültetett Szondi-szarkofág uralja. A gyönyörűen faragott kőtömb minden szeglete teljesen egyedi. A szomszédos patakot átszelő hídon átkelve hamarosan elénk tárul a lenyűgöző szépségű Szentháromság szobor is, lábánál az idilli hangulatot árasztó, fából ácsolt kúttal. Még tovább autózva a Barokk templom melletti feszületnél találjuk magunkat. A rendezett, virágokkal tarkított templomkertben találjuk az impozáns épületet. Az első, mindig nyitott kapun belépve az üvegen keresztül vethetünk egy pillantást a belső térre még akkor is, ha nem tartanak misét. A városkában található még a Drégelyvár ostromához kötődő Szondi Kiállítóterem is. 

Drégelyvár bejárata
A sziklavárat a települést elhagyva, erdei úton közelíthetjük meg. Több km aszfaltút vezet a várhoz az erdőben, így kerékpárral és gépkocsival is elindulhatunk. A hegyorom alatti parkolóból még 1,2 km-t kell felfelé gyalogolnunk a páratlan kilátást kínáló várromig. A fák közül kiérve elénk tárul az ódon várkapu, amelyet átlépve sokat látott lépcsőfokokon sétálhatunk a második kapuig. Ez vezet el a néhol már felújított falak övezte belső udvarig, amelyből egy kisebb, második is nyílik. A 444 méteres magasságból 360 fokos körpanorámát élvezhetünk. A várfalak az első kapu előtt balra induló ösvényt követve alul is körbejárhatóak. 
  
A feledhetetlen panoráma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése