Kirándulás a Bánki-tóhoz

Budapesttől északra, Nógrád megyében található Bánk települése, és a kis falu ékköve, az égkék színű Bánki-tó. A falu nagyszerű példa arra, hogy hogyan lehet kiaknázni a természet adta lehetőségeket a lehető legjobban. Bánk a Nyugat-Cserhát lankái között bújik meg, idillikus természeti környezetben. A település körüli erdők növényfajokban és vadakban is gazdagok. A tóparton kócsag, gém és gólya is él, tavasszal pedig mindent beborít a napsárga írisz.

Látkép a tóra és a környező dombokra a tószínpad lépcsőiről
A kalandpark
A falu szépen felújított központjában érdemes megtekinteni a XVIII. századi Evangélikus templomot. Innen pár lépésre fekszik a település legfőbb látványossága, a szépséges Bánki-tó. A vízparton parkoló, kemping, strand, hotelek és apartmanszállók várják a kirándulókat. A fürdőzésen kívül lehetőség van horgászatra és csónakbérlésre is. A vízben a ponty, a harcsa, az amur, a csuka, a balin és a süllő a leggyakoribbak. 

Stég a nádasban
Tóparti virágözön





















A Bánki-tó déli oldalán néhány éve kalandpark is épült, ahol többek között kalandpálya, tollaslabda- és teniszpálya is található. A Bánki-tavat körülsétálók számára a nádasban megbúvó kényelmes stégek és az út mentén végig megtalálható fapadok állnak rendelkezésre. A körséta érinti a tószínpadot és a mellette álló lépcsős nézőteret, ahonnan belátható az egész környék. A tavat övező fényképekben gazdag információs táblákról sokat megtudhatunk a falu történetéről, gasztronómiájáról és szokásairól. A tóparton évente megrendezésre kerülő és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Bánkitó Fesztivál  idén július közepén nyitja meg kapuit.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése