Két csúcs, három kilátópont és egy barlang - túra a Naszályra

A Naszály Budapesttől északra, Vác közelében emelkedik. A Dunakanyar menti hegyet legkönnyebben az oldalában lévő mészkőbányáról lehet felismerni, amely hatalmas tájsebet alkot a zöld lankákon. A 652 méteres Naszály legfőbb látnivalója a legmagasabb pontján álló betontorony, amelyből minden irányba kényelmesen ellátni a lombok fölött. A henger alakú épület belsejében elavult vaslépcső vezet a tetőre, vigyázni kell a törmelékkel és fokozottan odafigyelni a szerkezeti hibákra. 

A Naszály legtetején, a beton kilátóban
Kirándulók a toronyban
A Szent Margit kereszt

Kihagyhatatlan célpont a csúcs közelében lévő Látó-hegy, amely ahogy a neve is mondja 534 méteres természetes kilátópontként szolgál. A kis kitérővel elérhető Szent Margit kereszt közvetlenül a hegyorom peremét díszíti, mellette pihenő és tűzrakó is található. A Vácra és a Dunára néző végtelen panorámát a Pilis és Visegrádi-hegység háttere koronázza meg. A szeles ormon egykor vár állt, ma már csak a falak helyét jelző földkupacok figyelhetőek meg. 

Panoráma a Látó-hegy sziklaormáról
A Naszály csúcsát és a Látó-hegyet több irányból is meg lehet közelíteni, ezért akár többször is érdemes visszatérni a környékre. Vác-Kisgombás felől a kirándulóút igen meredek, sokáig egy csúszós kaptatón kell felfelé mászni, azonban így jutunk el legrövidebb úton a Naszály csúcsára és a Látó-hegyre is. A másik útvonal Kosdról indul, ez sokkal lankásabb, szélesebb, viszont hosszabb is. Ebből az irányból érinti a kirándulóút a Násznép-barlangot, amely a Naszály második legnagyobb ürege. A hegyoldalban tátongó lyukat jelzett úton lehet megközelíteni egy vékony ösvényen lesétálva. Az üreg fölött lévő kirándulóútról újabb nagyszerű kilátás tárul elénk a Naszály másik oldalára, a Cserhát irányába. A barlang első két terme szabadon látogatható, azonban a több száz méter hosszú üreg további részeit egy apró vaskapu zárja le. Az érdekes karsztformátumok mellett még denevérekkel is találkozhatunk. 

Kilátás a Násznép-barlang tetejéről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése