A visegrádi Királyi Palota

Visegrád központjában, a Duna közelében emelkedik a XIII-XIV. századból származó visegrádi Királyi Palota. A török háborúk alatt romossá vált fehér falak a Visegrádi Fellegvár árnyékában bújnak meg. A látványos épület rengeteg látnivalóval várja a látogatókat, megismerhetjük a palota építésének szakaszait, és több kiállításon tekinthetjük meg a feltárt emlékeket is. 

A Palota épülete, a magasban a Fellegvár
A teraszos, pergolás, fallal körülvett kertek

Az egykor fényűző palotát kaputorony és méretes falak vették körbe. A négyszögletes udvarban teraszok, gyömölcsös- és virágoskert és egy ásott kút kapott helyet, továbbá lovagi tornákat is rendeztek itt. Az impozáns, emeletes főépületben alakították ki a Dunai panorámás királyi lakosztály, amelyet a XIV. századra már hideg-meleg vizes fürdőszobával és vízöblítéses latrinával is felszereltek. A hangulatos, belső udvaros palotaépület közepén ma is megtekinthető a látványos, vörös márványból faragott Herkules-kút, amelyet loggia övez. Ezen körbe is sétálhatunk, majd kimehetünk a királyi panorámát nyújtó teraszra. 

A palotaépület belső udvara a Herkules-kúttal

A palota termeiben berendezett kiállításokon korabeli bútorokkal felszerelt hálótermeket, étkezőt, konyhát és hangulatos folyosókat tekinthetünk meg. A múlt megismerését részletes leírások és makettek segítik, a feltárt leleteket pedig megvilágított vitrinek őrzik. A palota aljában faragott kőemlékekből összeállított tárlat tekinthető meg.  

Berendezett életterek

Faragott kő leletek tárlata és Mátyás szobra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése