A Királyréti Látogatóközpont és erdei tanösvény

Királyrét változatos programlehetőségeinek köszönhetően eddig is nagy népszerűségnek örvendett. A szélrózsa minden irányába induló aszfaltos és erdei kirándulóutak csomópontját Kismarosról a Királyréti Erdei Vasúttal, gépkocsival vagy busszal közelíthetjük meg. A vasút mindkét végében büfé, étterem, parkoló és szálláshely is található. A környék a gyerekeknek és felnőtteknek is sok élményt kínál, legújabb látványossága a főként családok számára létrehozott Királyréti Látogatóközpont és tanösvény. 

A Látogatóközpont
A központban lévő elágazásnál balra indulva, rövid sétával érjük el a Látogatóközpont fehér épületét. A fa kerítéssel körbevett házhoz látványos, faragott állatokkal díszített kapu vezet. A bejárat mellett több madáretetőt helyeztek ki, amelyekre cinkék felhői szállnak egy-egy finom mag reményében. Az udvaron további faragott állatfigurák, fedett pihenő és játszótér található, az épületen belül pedig interaktív kiállítás vár ránk. Az állatok kültakarójával és csontjaival tapogatós szekrény segítségével ismerkedhetünk, mozgásukat pedig a zootróp mutatja be. A játékos feladatok izgalmasan mutatják be a Börzsöny élővilágát már a legkisebbek számára is. Szintén itt szerezhető be a tanösvényhez szükséges bemutató kiadvány gyermek és felnőtt változata. Mivel a nyolc állomásból álló útvonalon csak egy információs tábla került kihelyezésre, mind a hasznos információkat, mind a tanösvényhez kapcsolódó feladatokat ezekben találjuk. 

Csipegető cinkék a kapunál
Béka jelzi a tanösvényt


Legelésző lovak Királyréten


















A tanösvény a Látogatóközpont mögött veszi kezdetét. A 2900 méter hosszú körséta erdei utakon, árkon-bokron-patakon át halad, így bár a szintkülönbség minimális, babakocsival nem járható. Először néhány gyümölcsfa csemetével ismerkedünk, majd az út egy patakpartra épült árnyas pihenőhöz ér, ahol környezetbarát komposzt WC is épült. Vékony lécen kelünk át a zubogó vízen, majd elkezdődik a tanösvény valóban erdei része. Út közben békafigurákkal jelzett facölöpök jelzik az állomásokat, így könnyű tájékozódni. Hamarosan madárodúkat bemutató állomáshoz érünk, majd az ösvény leágazik egy telepített fenyőerdőbe, ahol sötétség, rengeteg toboz és mohapárnák várnak ránk. Az erdőből kiérve újra át kell kelnünk a patakon, és már meg is érkeztünk a hangulatos Bajdázói-tóhoz. A tavat körbe lehet sétálni, partján tágas rét, tűzrakóhely, fedett pihenő és játékos teknősöket formázó ülőkék is találhatóak. Nyaranta a napozó mocsári teknősök jelentik a fő látványosságot. A közelben egy elhagyatott, lezárt bánya is áll. 

A Bajdázói-tó
Tóparti teknőspihenő
A tanösvény a tó megkerülése után az erdőben indul visszafelé. Út közben a térség jellemző fafajaival ismerkedünk, majd elhaladunk a Kastélyszállóhoz tartozó Királyréti-tó mellett is. Az ösvény facölöpökön vezet ki a Diósjenő felé tartó kerékpárútra, amelyet keresztezve ismét az erdőbe ér és most hídon kel át a patakon. A cél a sziklafalban található néhány kőfülke. Az aszfaltútra visszatérve érdemes rövid kitérőt tenni a hatalmas, patakparti erdei játszótérre, vagy az út túloldalán álló, napfényes erdei pihenőhöz. Az út visszavezet Királyrét-Szokolya központjába, ahonnan rövid sétával közelíthető meg a különleges hajtánypálya. Itt kipróbálhatjuk a sínbiciklit is, mielőtt hazaindulunk.

Játszótér a patakparton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése