Velencei-tó: A Dinnyési Fertő

A Dinnyési Fertő egykor a Velencei-tó része volt, azonban mára már csak egy mocsaras, lápos terület maradt a nyílt víz helyén. A vidék kedvelt fészkelőhelye a madaraknak - vízi, énekes, bokorlakó és ragadozó fajokat is találunk itt. A régiót 1966-ban Természetvédelmi Területté nyilvánították, 2010-ben pedig létrehozták a szabadon látogatható Madárdal tanösvényt a mocsarak mellett. A Dinnyési Fertő belső részei azonban csak engedéllyel látogathatók, erre tábla is figyelmeztet. A kilenc állomásból álló túra Dinnyésről indul, és ide is tér vissza. A kiindulópontot egy gólyafészek jelzi, amely mellett máris megtekinthetünk néhány őshonos háziállatot: jobbra legelésznek a kecskék és racka juhok, balra pedig füves kertben sétálgatnak a kakasok, tyúkok és libák. A települést elhagyva egy méretes kukoricaföld mellett vezet az út, amíg a nádashoz nem érünk. Az egyre sűrűbb nádban haladó ösvény elágazáshoz érkezik, balra a fokozottan védett területeket, jobbra pedig a Madárdal tanösvény legizgalmasabb részeit találjuk. 

Madármegfigyelő torony
Pallósor a nádasban
A mocsaras vidéken egy pallósor vezet át, itt már hallani a madarak neszeit, akik körülöttünk élnek a levelek védett rengetegében. A hídon átkelve tábla mutatja be a nád mélyén rejtőző madárfajokat. Innen már látszik a víz is, és a felröppenő állatok is egyre jobban kivehetők. Az is feltűnő, hogy mennyire sekély a víz, hiszen a kócsagok és gémek lábát alig fedi el. 

Kilátás a fertőre
Hamarosan megérkezünk a madármegfigyelő toronyhoz, ahonnan nagyszerűen belátni a területet. Elénk tárul a fertő több száz hektáros vidéke. Távcsővel közelről is megfigyelhetjük a nagy kócsagokat, vöcsköket, szárcsákat, récéket és sirályokat. Ősszel különösen látványos a ludak vonulása. A tornyot elhagyva töltés vezet vissza Dinnyés irányába. Az itteni cserjékkel benőtt terület az énekesmadarak kedvelt lakóhelye. A tanösvény a lépten-nyomon hallható csodás madárdalról kapta a nevét. Mielőtt kiérnénk az aszfaltútra, még egy jurtát is megtekinthetünk a mellette legelésző birkanyáj társaságában. 

Jurta a tanösvény végén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése