Hol fürödjünk a Szentendrei-szigeten?

Kisoroszi, Szigetcsúcs

Kisoroszi hangulatos településén áthaladva murvás úton találjuk magunkat. A kátyúkkal tarkított, gyakran saras útszakasz a Szentendrei-sziget legszebb részére visz el minket. A Camping területére érve a gépkocsikkal le kell parkolni, mert a bejárás csak a bérlők számára engedélyezett. Az ártéri erdő mellett nyíló tágas rét mentén végigsétálva jutunk le a vízpartra. Először egy nyílt homokos terület fogad, amely a szabadstrand egyik legnépszerűbb része. Jobbra és balra sűrű erdőben vezetnek az ösvények a vízpart további részeire. Balra indulva jutunk el a szigetcsúcsra. Megéri a rövid séta, hiszen nemsokára a Visegrádi várral a háttérben fürdőzhetünk. A szigetcsúcs csak alacsony vízállás esetén látogatható, így érdemes utánanézni előre, hogy alkalmas-e a látogatás. A kavicsos zátony partjai lassan mélyülnek, így szinte a Duna ágak közepéig gyalogolhatunk. A táj mesés, a sasfészekként fölénk magasodó Visegrádi várral szemben a Börzsöny magaslatai nyújtóznak. A hűvös vízben megmártózva figyeljünk az áramlatokra és a sodrásra!

Kavicspadok a sziget mellett, háttérben a Börzsöny
Balra látható a Visegrádi vár


Pócsmegyer, Pázsit-tó

A Szentendrei-sziget közepének nyugati oldalán találjuk Pócsmegyert, amely Leányfaluból révvel is megközelíthető. A tó kis méretű, leginkább bányatóhoz hasonlítható. A terület azonban körbekerített és közművesített, és a vízminőséget is rendszeresen ellenőrzik. A gyorsan mélyülő vízhez füvesített partszakasz tartozik, a létesítmény büfével, zuhanyzókkal és mellékhelyiséggel felszerelt. A bejáratnál parkolót is találunk. Surány, Duna-part

A Duna hosszan elnyúló, homokos-kavicsos partja vár ránk a Surány mellett húzódó gátszakasz mentén. Parkolni végig ingyenesen lehet, a vízhez pedig kiépített lépcsősorok vezetnek le. Az árnyas ártéri erdő vagy a napos, érintetlen föveny között választhatunk, hogy hova telepszünk le. A túlpart panorámája itt is szép hátteret ad a pihenésnek.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése