Téli séta az Omszki-tó körül

Megközelítés:
A tó autóval megközelíthető a 11-es főútról. Az Auchan felé vezető körforgalomnál a McDonald’s irányába kell lekanyarodni, itt találjuk az Omszki-park ingyenes parkolóját. Tömegközlekedéssel a Szentendrei HÉV Budakalászi megállójától kell pár száz métert gyalog megtennünk. A tó mellett bicikliút is vezet, így Szentendre felé menet megállhatunk egy pihenőre.
Kilátás Budakalászra


Az Omszki-tó közvetlenül Budakalász házai mellett terül el. A tó tulajdonképpen egy talajvízzel megtelt bányagödör, mint a szomszédos Lupa-tó is. Ennek köszönhető, hogy alakja majdnem egy szabályos négyszög. A tó területén kötött wakeboard pálya üzemel, és benne horgászni is lehet. Viszont mivel a wakeboradosok felkavarják a vizet, a horgászok arra panaszkodnak, hogy nincs kapásuk. További problémát jelent, hogy a tóban fürödni, vízibiciklizni és jet-skit használni tilos. Ennek ellenére a meleg nyári napokon sokan mégis ezt teszik,  a főúthoz közeli oldalon pedig kvázi nudistastrand üzemel a tiltások ellenére. Az emberek igen sokrétűen használják ki a vízfelületet: nyáron napoznak, fürdenek és wakeboardoznak; télen korcsolyáznak és hokiznak; tavasszal és ősszel pedig horgásznak és modellhajókat úsztatnak a tavon.

Aszfaltozott sétány a nyugati oldalon
A tavat részben kemény burkolatú sétányon, részben természetes talajon sétálhatjuk körbe. Körutunkat a tó D-Nyi csücskétől a Tanító út-Sport út kereszteződésétől megkezdve az óra járásával megegyező irányban kezdtük meg.  A tó majdnem teljesen be volt fagyva, csak a közepén láttunk egy kisebb vízfelületet. 
Aszfaltozott sétányon haladhatunk egészen az É-Nyi csücsökig, itt padokat és büféket is találunk, de ez utóbbiak zárva voltak. A sétány mellett többször is letérhetünk a vízparton található, nádassal szegélyezett homokos öblökbe.

Az egyik homokos öböl















Az északi oldalon sétálhatunk a tótól messzebbre eső kemény földúton, vagy a hozzá közelebb eső csapáson is. A csapás váltakozva a nádasban és az öblökben vezet. Ez itt a horgászok kedvelt helye. Az ÉK-i csücsökben szoktak letáborozni a nudisták, és ezen az oldalon halad el a Szentendrére vezető bicikliút is.

Csendélet fatörzzsel és  pislákoló napsütéssel
Csapás a nádasban

















Itt pár métert még sétálni is lehetett a jégen
A keleti oldalon szintén mehetünk közel a tó vizéhez, vagy a már jóval szélesebb földúton is. Itt a tó  fala kicsit meredekebb, és egy nagyobb füves rész is rendelkezésre áll, amit az emberek nyáron napozásra használnak. Jelenleg szinte teljesen kihalt volt a tó környéke, csak néhány embert láttunk a sétányon andalogni. A D-K-i csücsökben büfé és játszóház található, illetve itt az ingyenes parkoló és a wakeboard központ is. Innen továbbhaladva a déli oldalon megint egy aszfaltozott sétány vezet vissza a kiindulási ponthoz. A tó fala itt a legmeredekebb, találunk több padot is, ahonnan élvezhetjük a kilátás a vízre. A vízparton sok  a fenyőfa, és a burkolt sétányról még a focipályára is bekukkanthatunk. 

A partvonal a bicikliút mellett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése