A Gőte-tó oázisa télen

Megközelítés:
A tó gépkocsival a Szentendrei-útról a Csillaghegyi HÉV-megállónál lekanyarodva közelíthető meg.  A környékén található családi házas övezetben bőségesen találunk parkolóhelyet. Gyalogosan a Békásmegyeri HÉV megállótól a 186-os busszal a Zemplén Győző utcai megállóig utazzunk, ahonnan 500 méter gyalog a park.


A Gőte-tó Békásmegyer-Ófaluban található. A kis park a Hegyláb, Honvéd és Mező utcák között bújik meg. Kezdetben egy forrás által táplált vizenyős rét volt, de a Békásmegyeri lakótelep építésekor a területet elkezdték feltölteni. Később az eredeti rétből megmaradt földterületet illegális szemétlerakásra használták, tovább rontva az élőhelyen megtalálható védett fajok túlélési esélyeit. Végül a civilek és a kapcsolódó szervezetek példás összefogása megmentette az élőhelyet, és kezdeményezésüknek köszönhetően 1996-ban elkezdték annak rehabilitációját.
  


A park rehabilitációja olyannyira sikeres volt, hogy ma már a nyomait sem látjuk az egykor volt káosznak. Négy tavat alakítottak ki, amelyeket kis patak köt össze. A patakon híd ível át, a tavakat körülölelő ösvény mentén pedig fa padokat találunk. Egy viszonylag nagy, zöldterület is rendelkezésre áll a tavak mellett, ahol napozni és sportolni is lehet. A terület flórája és faunája kivételesen gazdag, a tó és környezete több védett faj élőhelye. Találunk itt például gőtét, varangyot, leveli békát, mocsári teknőst és vízisiklót is. Kész csoda, hogy ezek a múltban történtek ellenére is fennmaradtak a parkban.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése