Természetes korcsolyapálya: az Omszki-tó jégbe fagyva


Télen az Omszki-tó a szabadidős tevékenységek tárházát nyújtja, amennyiben a jég olyannyira megkeményedik, hogy biztonságosan rá lehet menni. 2012 telén néhány hétig olyan szerencsésen alakult a hőmérséklet, hogy élvezhettük ezt a természet adta korcsolyapályát, a főváros közvetlen közelében. Télen általában a tó inkább elhagyatott, de ekkor a parkolókban csak nehezen lehetett helyet találni, a büfék pedig egész nap nyitva tartottak.

A tó jegére elzarándokoló családok és baráti társaságok hólapátjukkal takarították el a jégről a frissen hullott havat, hogy korcsolyázható felületet kapjanak. Ennek eredményeképpen egy hatalmas, különböző alakzatokból álló labirintus alakult ki a tavon. A legtöbben a tó D-Nyi végében verődtek össze, itt volt a legnagyobb a korcsolyázható felület. Sokan építettek hóembert, vagy várták a korcsolyázókat a parton, napozószékekben ülve. 

Mások a letaposott nádasra ülve vették fel a korcsolyájukat, és már indultak is a jégre. Itt-ott nagyobb, négyzet alakú pályákat készítettek a korcsolyázók, amiket hokipályának használtak, máshol pedig kacskaringós ösvényeket, ahol a kanyarodást gyakorolták a kezdők. Akik egész napra kitelepültek, asztalt és székeket is hoztak magukkal, amiket a jégre állítottak fel.

Egy vékony ösvényen az egész tavat körbe lehetett korcsolyázni, ami a műjégpályák egyhangúságával szemben fantasztikus élményt nyújtott. Az időjárás is kegyeibe fogadt a sportolókat, verőfényes napsütés és kék ég fogadta azokat, akik ez alatt a pár hét alatt kimozdultak a téli hidegbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése