A balatonfüredi Koloska-völgy

A Balatonfüred mellett található Koloska-völgy népszerű kirándulóhely. A völgy bejáratát a Koloska Csárda mellett találjuk. A terület népszerűségét főként változatos természeti látnivalóinak és nagyszerű kiépítettségének köszönheti. Az egész környéket jelzett turistautak hálózzák be, a tanösvényen kívül pedig az erdőben egy rövidebb erdei tornapályán is edzhetünk. 

A Hétforrás tiszta vize
Tavi növények
Ebbe a hűvös klímájú, árnyékos völgybe akár a legnagyobb forróságban is ellátogathatunk. A völgyön áthaladó meleg levegő jótékony hatással van a Balaton-parti településekre, ugyanis lehűlve és megtisztulva érkezik hozzájuk. A csárda mellől egy murvás úton jutunk el a völgy bejáratához. A kaszálórét mellett vezető úton egyáltalán nincsenek árnyékot adó fák, így egy nyári séta alkalmával igencsak megizzadhatunk ezen a szakaszon amíg elérjük az erdőt. A völgy bejáratában egy hatalmas, piknikezésre és sportolásra alkalmas rét fogad minket. Ahogy elindulunk a fák közé azonnal megpillantjuk a Hétforrást, amely a sziklák alól kifolyó patakok vizét összegyűjtő tó. A tavat mesterségesen hozták létre, hűvös vizét a mellette álló ivókútból meg is ízlelhetjük. A kristálytiszta tóban dúsan tenyésznek a zöld növények.

Falépcsőkön a hegyre
Mohával fedett kövek


A tanösvény innen bevezet az erdőbe. Hatalmas, borostyánnal benőtt sziklák és mohával fedett kövek között haladhatunk tovább. Az erdei tornapálya állomásait is itt találjuk, a szokatlan sporteszközökhöz használati utasítás is rendelkezésre áll. A hegy oldalában meredek út vezet fel a csodás panorámát nyújtó hegytetőre. Az ösvényen kiépített falépcsők és biztonságot nyújtó korlát könnyítik meg a felkapaszkodást. A csúcsra érve a többi fa fölé magasodó magányos fenyőfákat, és a talajt befedő cserszömörce bokrokat pillantjuk meg. Ez utóbbiak állítólag páratlan látványt nyújtanak ősszel, amikor a leveleik vörös színben pompáznak. Nyáron a növény könnyen felismerhető vörös bogyóiról és kör alakú leveleiről. Ez az ösvény vezet a völgy egyik oldalát alkotó sziklafal, azaz a Tamás-hegy tetejére, ahonnan beláthatjuk az egész erdőt. A csodás sziklaképződmények és a lenyűgöző panoráma páratlan egyveleget nyújt. Innen többféleképpen ereszkedhetünk vissza a völgybe és sétálhatunk végig a már bejárt tornapálya mellett vezető útszakaszon.

A csodás panoráma a sziklákról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése