Séta a Veresegyházi-tavak körül

A Veresegyházi-tavak a Budapesttől 31 km-re fekvő Veresegyház központjában találhatóak, nem messze a városhatáron kívül eső Veresegyházi Medveotthontól, így a két kirándulás össze is köthető. A négy tó körül kialakított majdnem 5 km hosszú Veresegyházi Tavak tanösvény segítségével járhatjuk be a környéket, és ismerhetjük meg annak élővilágát. A tanösvény jele a fehér tündérrózsa, amelyet a Malom-tóban élőben is megcsodálhatunk. A tavakat Volán busszal és a Nyugati Pályaudvarról induló vonattal is megközelíthetjük.

Úszó szigetek a Malom-tavon
Félsziget az Ivácsi-tavon
A négy tó rendkívül közel helyezkedik el egymáshoz. Mi az Ivácsi-tótól indultunk, amely mellett lehetőség van ingyenes parkolásra is. A tó régen vadvíz volt, mai képe a tómeder kotrásának és a Sződrákosi-patak vizével való felduzzasztásának köszönhetően alakult ki. A tó élővilága a beavatkozás hatására elszegényedett, de az 1987-es események óta már magához tért annyira, hogy teljesen természetesnek hat. A vasútállomással szemközt egy apró félszigetet találunk a vízen, amelynek tágas, fűvel benőtt rétjén sokan napoznak. A tó bal oldalán indultunk a vidék felfedezésére a partot övező fűzfák árnyékában. Egy vékony ösvény vezet végig a tóparton, ahol büfét, mellékhelységet és padokat is találunk. A tó horgásztó: amur, ponty, harcsa, süllő, keszeg és kárász fogható belőle. Ezen a részen ezt bizonyítandó több tulajdonos nélkül álló horgászbotot is láttunk.

Virágzik a sárga nőszirom
Stégek a Malom-tó partján
Az Ivácsi-tó vize táplálja a szomszédos Malom-tavat, és az abból leválasztott Kocka-tavat is. A Tőzeges-tóként is emlegetett Kocka-tavat 1989-90-ben hozták létre a láprét kikotrásával. A vízfelülettel párhuzamosan elhelyezkedő Hínárosnak nevezett keskeny csatorna őrzi a vadvízi növényeket és a kipusztult hínárfajokat. A hínárfajok kihalásáért nagy részben a betelepített, növényevő amurok és az algásodás a felelősek. A fákkal sűrűn körülvett tóban anyjukat követő, tündéri kiskacsákat láttunk evickélni a sűrű algák között.

A Malom-tó strandja
Továbbhaladva a Malom-tó felé az úszólápra érünk. Ez egy nádassal borított szigetszerű képződmény, amelyre egy fahídon át is sétálhatunk. Az 1985 óta védett Malom-tóban több helyen megfigyelhetőek a kis méretű, vízen úszó növényszigetek. Ezek a nagy felületű, elhalt növényi részekből képződő tőzegtalaj alapon álló lápból szakadnak le. A nádas és a kis szigetek otthonai a vízi madaraknak, fészküket több helyen láthatjuk. A tó partján megszámlálhatatlan sok privát horgászstég található, amelyek fantasztikus helyszínei lehetnek egy pikniknek, szerencsések a tulajdonosaik. A stégek környékén megfigyelhetjük a már emlegetett nagy, fehér virágú tündérrózsát, és a gyönyörű sárga nőszirmot. A nádirigók csicsergését hallgatva, a tőkés récéken kívül siklókat és akár jégmadarakat is láthatunk. A tó végében található a Veresegyházi strand és termálfürdő. A strandon csónakot is bérelhetünk, ha evezni van kedvünk. Érdemes még továbbá ellátogatni a tanösvény részét képező, de most általunk kihagyott Pamut-tóhoz, az Orchideás-rétre és a Szadai-láprétre.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése