Téli kalandozás Pilisszentkereszt környékén: a Dera-szurdok és Szentkút

A Dera-szurdok az ország egyik legszebb szurdokvölgye. A Pilisben található, Pilisszentkereszt déli határánál. Pomázról a településre vezető azonos nevű Pomázi-útról kell balra lekanyarodnunk egy erdei útra, ami egy tisztásra visz. Itt lehetőség van gépkocsival parkolni. Gyalogosan viszont a másik végéből tudjuk a legegyszerűbben megközelíteni . Ez esetben Pilisszentkeresztről  a kék sáv jelzést kövessük a völgyig. A szurdokvölgyet a Kovács-patak mélyítette másfél km hosszan a hegybe. Itt mindennek több neve van: a patak többek között Pomázi-patak, Pilisszentkereszti-patak és Dera-patak néven is ismert, a szurdokvölgyet pedig Pilisszentkereszti-szurdoknak is hívják.


A tisztásról indulva a faasztalokkal és padokkal kiépített pihenőhelyen keresztül jutunk el a patakon áthaladó első fahídra. Itt a patak még kedvesen kanyarog, apróbb kövek és ágak láthatóak csak a medrében, és még a szurdokból sem sok látszik. Néhány lépés múlva azonban a hegyoldal melletti ösvényen haladva elérünk egy sziklafalhoz, innen már láthatóvá válik az összesen nyolc híddal tarkított meredek völgy. A völgyben változatos sziklaalakzatokat, kisebb vízeséseket és farönköket figyelhetünk meg. Az út váltakozva halad az ösvényen és a hidakon jobbra-balra, a patakot többször keresztezve. A patakvölgy tanösvénynek lett nyilvánítva Szurdok Tanösvény néven, ennek eredményeként több információs tábla került kihelyezésre, amelyek a völgy kialakulásáról és élővilágáról nyújtanak bővebb információt.

A szentkúti kápolna
A szurdokvölgy felfedezése után a műút másik oldalára átsétálva, kevés gyaloglással érhető el a kék kereszt jelzést követve Szentkút. A két látnivalót egy körúttal egybekötve is megtekinthetjük, ekkor azonban a kirándulás 1/3-a Pilisszentkereszten keresztül vezet. Ha így döntünk, a parkolóból induljunk a Dera-szurdok irányába, a völgy tetején a házak között folytassuk az utunkat, amíg jobbra kanyarodva rá nem térünk a sárga kereszt jelzésre. Ez közvetlenül a Szentkúthoz vezet majd minket. A forrástól a kék kereszt jelzést követve jutunk vissza a műút keresztezésével a parkolóba.

A szentkúti forrás
Szentkúton nem csak egy szépen kiépített forrást, hanem mellette egy hangulatos kápolnát is találunk. A kápolnát azért emelték, mert a helyet csodatévő helynek tartják. A történet szerint egy vak kisfiú itt nyerte vissza a látását, mégpedig úgy, hogy meglátott egy fehér galambot. A kék-fehérre festett kápolnához sok hívő zarándokol el. Az épület körbekerített, padokkal felszerelt kerttel is rendelkezik. A zarándokok zavartalanul imádkozhatnak az erdő nyújtotta csöndben és nyugalomban, a kirándulók pedig a szürke kövekkel kirakott forrás két oldaláról tölthetik fel a kulacsukat.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése