A Gyöngyöspatai Várhegy

Az egyedülálló Jessze-fájáról és etnikai feszültségeiről elhíresült Gyöngyöspata a Mátra lábánál fekszik. A Gyöngyös közeli terület már a honfoglalás idején is lakott volt. Pata várát a 10. században építették a 260 méter magas Várhegyre. A ma már csak a benőtt sáncokból felismerhető egykori palánkvár alapterülete 1,4 hektár volt. Falait fatörzsekből építették, majd azokat sárral betapasztották, és kiégették. Az épületet kőfallal és védőárokkal erősítették meg. A vár az igyekezetek ellenére a XIII. században elpusztult. 

A Danka-patak a várheggyel
A várhegy aljában található pincék
A volt andezitbánya maradványa
Autónkat a település központjában lévő Fő téren, a Patavár Panzió előtti ingyenes parkolóban hagyhatjuk. A téren megcsodálhatjuk a település ágyúját, és a Danka-patakon átívelő XVIII. századi barokk hidat. A három lyukú műemlék hídon Nepomuki szent János szobra áll. Innen már jól kivehető a közelben elhelyezkedő Várhegy is, amelyet a patak jobb partján haladva közelíthetünk meg. Először a hét szintes műemlék pincesorhoz érkezünk, amely már önmagában is lenyűgöző látvány. A családi pincészetek épületein átvágva érjük el a Várhegyre felvezető meredek ösvény alját. Itt láthatjuk a volt andezitbánya helyén maradt mélyedést, amelyet mára már nagyrészt benőtt a természetes növényzet. A bányagödör szélén egy csúszós kaptatót leküzdve érünk fel a hegytetőre, ahonnan gyönyörű a panoráma a településre. A területen rengeteg vöröslő csipkebogyóbokrot is találtunk, amelyek ősz lévén épp megértek a szüretelésre.

Kilátás a templomra a magaslatról
A Jessze-fa oltár
A lakosság főként szőlő- és gyümölcstermesztésből él, a Várhegyről megfigyelhetőek a környező lankákat borító szőlőföldek is. Szintén könnyen kivehető a magasból az 1300-as években épült, gótikus stílusú Kisboldogasszony-templom. Az épület rejti a 8 méter magas Jessze-fa oltárt, a gazdagon díszített Nekcsei Biblia másolatátés a XV. századból származó Patai Graduálét. Az XVII. században készült barokk főoltár a templom központjában áll. Ágain bibliai királyok és próféták ülnek, tetején pedig Mária trónol a kisdeddel. Az aranyazott szobrokat a szőlőlevéllel és Énekek Énekéből vett idézetekkel díszített ezüst színű törzs köti össze. A fa két oldalán egy-egy angyal áll támogatóan. A templom közelében találjuk a Tájházat, amely egy tradicionális falusi házat, és a palóc népviselethez kapcsolódó díszes öltözékeket mutat be. A település büszkesége még a Gyöngyöspatai Pávakör, melynek tagjai népdalokat énekelve tartják életben a kultúrát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése