Tropicarium Budapest

A most éppen levélzöld színű kaméleon
A 2000-ben megnyitott Budapesti Tropicarium a Campona nevű bevásárlóközpont területén épült fel. Többek között arról híres, hogy itt található Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriuma. Ezen kívül azonban a 3000 m2-nyi komplexumban területen rengeteg más érdekességet is megtekinthetünk. A bejáraton átlépve először a magyarországi vizek élővilágával ismerkedhetünk. Azt hiszem, ez az első olyan hely, ahol az itthon honos édesvízi fajok közelről is megfigyelhetőek lettek. A kavicsos talajú, faágakkal és gyökerekkel díszített medencék visszaadják a természetes tavakban lévő élőhelyek tulajdonságait. A víz sötétebb színe is az itthoni tavakéhoz hasonlóan zöldes-barnás színben játszik.

Tobozfarkú gyík

Szemlélődő leguán
A következő teremben máris a hazai vizekből a kontrasztos esőerdők világába csöppenünk, ahol hatalmas kígyók, és játékos selyemmajmok kaptak helyet. A terem oldalán végigfutó üvegablakokkal fedett terráriumokban leguánokat és kaméleonokat figyelhetünk meg a faágakon mozdulatlanul álldogálva. Nem csak a fürgén ugrándozó majmokat, hanem a különböző betelepített madarakat is megcsodálhatjuk a lombok között szabadon ugrándozva. Ezeket kicsit nehezebb észrevenni, majd nyomon követni, mint a terráriumok hidegvérű lakóit.

Broméliák a halastó fölötti ágakon
Ha már itt is az esőerdőkben éreztük magunkat, akkor a következő terem csak még jobban fokozza a hatást. A  mindent befedő trópusi növényzetben fahidakon sétálva figyelhetjük meg a medencékben úszkáló halakat és a hatalmas krokodilokat. Néhányan pénzdobálással próbálják mozgásra bírni a félelmetes állatokat, de azok rá se hederítenek a próbálkozásokra, és szobrokként pihennek a vízparton. A természetes trópusi hatás elmaradhatatlan kelléke, az időnként ránk törő trópusi vihar. A mennydörgéssel kiegészített esőzés elől kis kilátókban rejtőzhetünk el, és innen csodálhatjuk meg a buja növényzetet és a csillogó pénzérmékkel teledobált vízben úszkáló színes díszpontyokat.


A rettegett piranják akváriuma
Miután kinézelődtük magunkat, egy újabb vizes élőhelyet bemutató terembe érünk. Az itteni medencékben található édes- és félsósvízi halak már nem honosak Magyarországon. A bemutatott halfajok alkotják többek között a Malawi és Tanganyika-tavak élővilágát. A hazai medencékhez hasonlóan, itt is kavicsos aljazatot figyelhetünk meg. A víz színe azonban kicsit világosabb, sárgásabb, és a díszítő elemek fő szerepét sem az ágak, hanem inkább a zöld vízi növények töltik be. Talán a terem legérdekesebb medencéje a félelmetes piranjáké. Közelről megnézhetjük a hatalmas állkapcsukban bújkáló hegyes fogak tengerét.A következő szobában tovább borzonghatunk az ízeltlábúak és kétéltűek között. Egyes fajok nagyon praktikusan félgömb alakú, átlátszó plexi alá lettek helyezve. Ennek köszönhetően egyrészről egészen közelről vizsgálhatjuk meg őket, másrészről pedig láthatóvá válik például az éti csigák talpa is, amelyet a természetben nem igazán van alkalmunk megnézni. 

A hatalmas, szőrös pókok mellett a legszebbek a miniatűr méretű színes, trópusi nyílméregbékák, amelyek bőre mérgező nedvet bocsát ki magából. Ezek citromsárga, égszínkék, türkiz és narancs színekben játszanak, bőrüket továbbá  fekete minták díszítik. 

További érdekesség a békésen salátát legelő sarkantyús teknős. Az állatot csak egy alacsony fakerítés védi, így meg is lehet érinteni a kőkemény páncélját. A homokos talajon lassú mozdulatokkal evickél a kifutó egyik végéből a másikba. A mai stresszes világban  igazán irigylésre méltó a nyugalom, amit áraszt.

A tengervizes akváriumok tarka halai 

Őt biztosan nem kell bemutatni
A séta következő állomása a méltán híres cápaakvárium. Ez az a látnivaló, amire mindenki igazán kíváncsi. Az 1,4 millió liternyi vizet tartalmazó gigászi medencében a szúrós tekintetű cápafajokon kívül megannyi más élőlény is úszkál. Az akvárium aljában végigfutó 13 méter hosszú alagúton átsétálva igazán közelről élhetjük át a víz alatti világ közelségét. A hatalmas halak szinte körülvesznek, kapkodnunk kell a fejünket, hogy mindet nyomon kövessük. A felettünk elevickélő cápák szájában jól megfigyelhetőek a háromszög alakú, több sorban álló fogak. Az alagútból kiérve több szintes nézőtéren ülve élvezhetjük tovább a lenyűgöző látványt. Igazán különleges látnivaló a cápaetetés, amely alkalmával az állatok víz alá merülő búvárok kezéből kapják a vacsorát. 

A ragadozók után még megannyi színes hallal és korallal zsúfolt sós vízi akvárium vár ránk. Bár ezek méretben a cápamedence alatt maradnak, de látványban akár érdekesebbek is lehetnek. Itt igazán különleges, tarka élőlényekkel találkozhatunk. A halakon kívül rákfajokat és vízi uborkát is láthatunk. Legvégül pedig a rájamedence zárja a túrát. Ennek különlegessége, hogy az állatokat szabad kézzel is meg lehet érinteni, ha van hozzá türelmünk, hogy kivárjuk, amíg hozzánk úszik egy példány.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése