Séta az őszi színekben pompázó Cegléden

A közel 40 ezer fős Cegléd Pest megye déli részén, a fővárostól 72 km-re helyezkedik el. Pest megye harmadik legnagyobb városát az Alföld kapujának is szokták nevezni. A város életében fontos szerepet játszik Kossuth Lajos, akinek nevét többek között a Kossuth tér, a Kossuth Lajos Gimnázium, a Kossuth Szálloda és a Kossuth Művelődési Központ is őrzi. A városban országosan is kiemelkedő jelentőségű gyűjteménnyel rendelkező Kossuth Múzeum is található, továbbá minden évben ünnepséggel  emlékeznek meg hazánk nagy államférfijáról. A város vonzerejét növeli a 2003-ban átadott Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont. Az itt feltörő 54 C fokos gyógyvíz mozgásszervi, emésztőszervi, reumatikus és bőrgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas. Az egész évben nyitva tartó fürdőt 2005-ben az Aqua Centrum nevű komplexummal egészítették ki, amely egy középkori vár mintájára épült. Itt 17 különböző csúszdát próbálhatunk ki. A kínálat a vad folyóval és a legkisebbeknek készült gyerekszigettel egészül ki.

A Szent Kereszt templom belső tere
A várost felfedező sétánkat a központban fekvő Kossuth téren kezdtük. Itt azonnal feltűnik a teret uraló Szent Kereszt templom, amely előtt megcsodálható a Szentháromság szobor. A fehér színű, klasszicista stílusú épületet 1821-ben építették. Bár a templom kívülről egyszerű, gyönyörű díszes belső teret takar, ezért mindenképpen érdemes bekukucskálnunk. A templom mögött áll a két kaszát tartó alakot ábrázoló Dózsa-szobor. Ez a  Dózsa György féle véres parasztfelkelésnek állít emléket. A teret szegélyezi a Városi Bíróság eklektikus épülete, amely már renoválásra szorulna. Innen csupán pár lépésre találjuk a szintén eklektikus stílusú Városházát. 

A Református Nagytemplom
A Szabadság térre átsétálva pillantjuk meg Közép-Európa legnagyobb református templomát, a ceglédi Református Nagytemplomot. A 2400 fő befogadására alkalmas görög kereszt alaprajzú, klasszicista épületet egy kis park veszi körbe. Itt láthatjuk a 2000-ben emelt, fából készült haranglábat, ami az 1956-os forradalom előtt tiszteleg. A harangláb a Szabadság fája nevű szobor főlé épült, amelyet 1989-ben állítottak. A koszorúkkal körbevett érdekes alkotás egy fatörzsbe szorult nőalakot ábrázol. A templom bejáratát a Szabadság térhez képest az átellenes oldalán találjuk. A Szent Kereszt templom díszessége után itt egy rendkívül egyszerű templombelsővel találkozunk. Fehér falak, sötétbarna padok és közöttük a vörös szőnyeg határozza meg a belső képet. A templomot Hild József tervei alapján építették 1835-től kezdve 35 éven át. Azonban még az 1871-es felszentelése után is történtek rajta változtatások. A fehér templom homlokzatát két torony és köztük négy jón oszlop alakítja.

A Szabadság fája és a harangláb
A tér másik oldalán áll a neogótikus stílusban épült Evangélikus templom. A karcsú tornyáról könnyen felismerhető épületet 1896-ban szentelték fel. Sajnos ez zárva volt, így nem tudtuk belül is megtekinteni. Utólag megtudtuk, hogy csak a vasárnapi istentiszteletek előtt és után tekinthető meg, vagy előzetes bejelentkezés alapján. A tágas Szabadság tér sugárirányú sétányainak kereszteződésében áll a Kossuth szobor. A mű 1902-ben került felavatásra Kossuth Lajos születésének 100. évfordulója alkalmából. A szoborcsoport három alakból áll. Egy emelvényen áll maga Kossuth, alatta pedig egy idős férfi kérlel egy zászlót tartó katonát. Az idős férfit egy létező ceglédi lakosról mintázták, a szobor másolata pedig New Yorkban áll. Cegléd belvárosába sok fát telepítettek, így az őszi színekben pompázó változatos növényfajok lombkoronájának szépsége szinte minden lépésnél csodálatra késztetett. Ám a legszebb része a városnak a tarkán virító Szabadság tér volt, amelynek levelekkel borított sétányain egészen idillikus volt végigsétálni.

Az őszi színekben játszó Szabadság tér
A Szent György tér oroszlántriója
A város egyik főutcájának tartott Rákóczi úton haladunk tovább, itt találjuk a korábban már említett Kossuth Múzeumot. Tovább sétálva a macskakövekkel kirakott Szent György térre érünk. Itt három, a szájából vizet köpő oroszlán trónol a tér közepére állított szökőkút tetején. Továbbhaladva bal oldalon egy régi tűzoltókocsit csodálhatunk meg az épületek előtt kiállítva. A tágas főúton a szecessziós stílusban épült Kossuth Lajos Gimnáziumig sétálunk, ezzel szemben találjuk a világháborús emlékművet. Ez az első és második világháború ceglédi elesettjeinek emlékére készült, akiknek a nevét táblákon és a szobor falába vésve olvashatjuk. A félkör alakú fal egy szoborcsoportot zár közre, amely három katonát és egy karmai között kardot tartó sast ábrázol. A Kossuth Lajos Gimnázium kezdetben Ceglédi Magyar Királyi Állami Főgymnasium néven működött, Kossuth nevét 1919 vette fel. A közel 50 fős tantestület több száz diák oktatását-nevelését végzi a többször renovált és átalakított épületben.

A Széchenyi úti Temető
Jobbra fordulva a Széchenyi úton jutunk el a Széchenyi úti Temetőhöz, és a vele szemben álló Magyarok Nagyasszonya-kápolnához. A XX. századi, kör alakú kápolna bejáratát a Szent-István torony jelzi. A parkosított kertben egy pelikánszoborral díszített kutat is láthatunk. A templom tervezője Dr. Kerényi József több díjat is nyert az élete fő művének tartott eklektikus épülettel. Sajnos ezt is zárva találtuk, így csak a kerítésen át tudtunk bekukkantani a kertbe. A templommal szemközti dombra épült rendhagyó sírkertre is érdemes vetni egy pillantást. A kis temető szélét nagy méretű családi sírboltok szegélyezik, a domb tetején pedig pirinyó kápolna áll a legkülönfélébb sírboltok ölelésében. Visszatérve a Rákóczi útra nem messze találjuk a város másik parkját, a Gubody-kertet. Az árnyas parkban több látnivalót is találunk, ilyenek a faragott székely kapu és az erdélyi testvérvárosokhoz kapcsolódó kopjafák. A park központjában szökőkút áll, amelynek szomszédságában találjuk Gubody Ferenc mellszobrát. A park névadója Gubody Ferenc Cegléd polgármestere volt 1884-től 1907-ig. Neki köszönhetően létesült a park, a gimnázium és a Városháza. Itt több padon is megpihenhetünk és gondolkozhatunk el azon, hogy hogyan alakult ki a fent említett tárgyak okozta furcsa összkép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése