A százhalombattai Régészeti Park

Százhalombatta története egészen a bronzkorig nyúlik vissza, amikor már telepesek éltek a környéken. A vaskorban a kis falvak mellett az előkelő származásúakat hatalmas halmokba temették el, amelyek közül száznál is több maradt fenn a településen. A különleges százhalombattai Régészeti Park a halomsírok területén alapult meg. A zöldellő szabadtéri parkban így nem csak a bronzkori és vaskori épületek korhű rekonstrukcióit tekinthetjük meg, hanem az egyik eredeti helyén feltárt halomsír gyomrába is besétálhatunk. 

A vaskori falu házai
Textilbemutató
A mezítlábas ösvény bejárataA skanzen házaiban megtekinthetőek a 4000 évvel ezelőtt itt lakó bronzkori emberek korhű használati tárgyai, és minden házban részletes leírás található az épület eredeti lelőhelyéről, a felleléskor észlelt állapotáról és rekonstrukciójának folyamatáról. A parkban a házakon kívül összesen négy halomsír tekinthető meg, amelyek a korai vaskorban épültek. Ezek közül a 115-ös számú lett teljesen feltárva és a látogatók számára is megnyitva. A hatalmas bucka belsejébe egy futurisztikus vasajtón keresztül vezet az út, majd a leletek fölött átívelő rácsról tekinthetjük meg a halomsír keletkezését bemutató 20 perces filmet. A film alatt a szöveget a leletek egyes részein felgyulladó fények illusztrálják, így könnyen követhető, hogy a halomsír melyik részéről hallgatunk éppen információkat. A sírkamra alját kőlapokkal vagy fával burkolták, majd ráhelyezték a halott hamvait. A hamvak fölé emelt alacsony fa szerkezet adta a sírkamra tetejét. A halotti szertartás után a halom körvonalát kőrakással jelölték ki, majd a sírkamrát befedték földdel, így alakultak ki a több méteres halmok. A halottak hamvai mellé temették a használati tárgyaikat illetve ételt és italt is, hogy a túlvilágon is kényelmesen élhessenek. 

A feltárt halomsír bejárata
A sírkamra rétegeit bemutató kiállítóhely
A park nem csak a régészeti leletek miatt érdekes, hanem kellemes egy délutáni sétához is, hiszen mezítlábas ösvény és piknikező asztalok is rendelkezésre állnak a nyugodt időtöltéshez. A Régészeti park rendszeresen tart családi napokat is, amikor egész nap programokkal várják a kicsiket és a nagyokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése