A székesfehérvári Sóstó tanösvény

Székesfehérvár szívében található a város egyik különleges zöldterülete, a Sóstó Természetvédelmi Terület. Ez a hányatott sorsú vidék ma már védettséget élvez, azonban nem is olyan régen még katonai bázis és szennyvíz-ülepítő is üzemelt itt. Szerencsére ha besétálunk a 92,7 hektáros terület egyik szépen faragott kapuján, akkor a tisztaságot és rendezettséget látva ma már nehéz mindezt elképzelni. 

Madármegfigyelő torony a Sóstó tanösvényen
Madármegfigyelő torony a Sóstó tanösvényen
A változatos terepviszonyok izgalmas kirándulást ígérnek, néhol mocsaras, máshol ligetes vidéken vezetnek a kijelölt sétautak. A védett területet behálózó tanösvény rendszert több lépcsőben alakították ki, ezért nem egy irányban halad, hanem többször elágazik. Az első 5 km-es szakasz 2001-ben készült el, majd ezt egészítették ki fokozatosan további táblákkal és útvonalakkal. A vizes élőhelyek fölött fapallók vezetnek át, és több helyen találunk padokat, esőbeállókat és madármegfigyelő tornyokat is. A vadregényes, lélekmelengető vidék rendkívüli nyugalmat áraszt, a természet közelében érezzük magunkat miközben csak a háttérben csendesen elsuhanó autók és a Sóstó Stadion látképe emlékeztet arra, hogy valójában egy városban sétálgatunk. A sétautakat nyáron is szépen karbantartják, a derékig érő füvet nem csak az utak nyomvonalán, hanem a pallók mellett is lenyírják. 

A vízi madarak nem véletlenül szeretnek itt fészkelni - égkék víz és zöldellő nádas
A Sóstó nem csak kirándulásra, hanem madármegfigyelésre, pihenésre és piknikezésre is alkalmas. A Természetvédelmi Területen található gáttal elválasztott tavaknak igen gazdag a madárvilága. Többek között kacsákat, ludakat, gólyákat, gémeket, kócsagokat és szárcsákat figyelhetünk meg a vidéken. A terület 2007-ben kezdődött rehabilitációja során sor került a tómeder kotrására, ekkor fészkelőhelyeket is kialakítottak, amely nagyban segítette a ma már 70 itt fészkelő faj megtelepedését. A tavak déli oldalán található a szintén gazdag élővilága miatt védettséget élvező Székesfehérvári Homokbánya Természetvédelmi Terület. Itt több kosbor faj is megfigyelhető, illetve láthatóak a katonai múltból megmaradt, ember alkotta lődombok is.

Pallósorral körbevett esőbeálló a tóparton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése