A Fülöpházi buckavidék

A Kiskunság legjellegzetesebb látnivalóival Fülöpháza és Ágasegyháza között két tanösvényen és összesen 8,6 km-nyi kitáblázott útvonalon ismerkedhetünk. Láthatunk szikes tavakat, tanyákat, borókával és nyírfákkal pettyezett homokbuckákat és rengeteg házi- és vadállatot: köztük pulikat, komondorokat, teheneket, lovakat, libákat, őzeket, énekesmadarakat és fácánokat. A Kiskunság széles, homokos útjain kellemes sétálni, a tanyákat összekötő úthálózatnak köszönhetően a tanösvényekről letérve sem fogunk eltévedni. Szintemelkedés csak a buckavidéken van, ott is minimális. A tanösvényekről részletes információ a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján található ingyenesen letölthető vezetőfüzettel.

Állatok az út közelében
Mindkét kijelölt útvonal a Naprózsa Erdei Iskolától indul, amelyhez az 52-es számú főútról kell lekanyarodni. A fehér épület programokat és szállást is kínál, udvarában pedig tágas pihenő található játszótérrel. Az Erdei Iskola mellett burkolt parkoló és sok-sok faasztal áll. Rögtön információs táblák mutatják be a régiót, a gyerekeket pedig egy kirakós játék szórakoztatja. Ebből a parkolóból indul az 1800 méter hosszú, önmagába visszatérő Báránypirosító tanösvény, amely a buckavidék eredetei növényzetével ismertet meg. A séta elvezet egy kísérleti telep mellett is, ahol a klímaváltozás hatásait vizsgálják. A tanösvény mellett egy régi tornapályát is találunk, ahol minden állomáson más feladatot kell végrehajtani.

Jellegzetes homokos út, hatalmasra nőtt nyárfákkal
Az ellenkező irányban, a forgalmas 52-es úton átrohanva érjük el a jóval hosszabb Garmada tanösvény kezdőpontját. Ez a tanyavilágot, a szikes tavakat és a tájidegen növényfajokat mutatja be részletesebben. A tanösvény először 4 km-t tesz meg a Somodi tanyáig, majd újabb 3-at Fülöpházáig. Ez utóbbi központjában parkolót, boltot és egy hatalmas játszóteret is találunk, így ebből az irányból is megkezdhető a séta. A Garmada tanösvény nem tér vissza önmagába, ezért a visszafelé úttal még számolnunk kell.

Tanyavilág

A két kirándulóút nagyszerűen kiegészíti egymást, részletes képet mutat a környék múltjáról és jelenéről. Az információs tábláknak, gazdag állatvilágnak és sok látnivalónak köszönhetően mindig van mit figyelni. Az akácosban őzek ólálkodnak, alkonyatkor pedig ellepik a szántóföldeket. A tanyákon lovak, tehenek, libák és kutyák élnek, a bozótosból pedig sokszor felröppen egy-egy fácán is. A fákra a tanösvény mentén madárodúkat szereltek, így gyakoriak az énekesmadarak. A területen áthalad a piros sávjelzés, amely észak-déli irányban szeli keresztül a vidéket, és mindkét tanösvényt érinti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése