Hótakaró a Kékestetőn

Hazánk legmagasabb pontja, sípályák és rengeteg túraútvonal kiindulóhelye, ez az 1014 méteres Kékestető. Már a szép kilátásért vagy a híresen tiszta, gyógyító levegőért is érdemes elzarándokolni a csúcskőhöz, ahol még sokkal több minden vár ránk! A Kékestetőre egyetlen burkolt út vezet fel Mátraházáról, amin busszal, kerékpárral vagy gépkocsival haladva is leküzdhetjük az emelkedőt. Az aszfaltút a gyönyörű fenyőfákkal elegyedett bükkerdő borította magaslatra vezet, ahol egy burkolt, fizetős parkolóba torkollik. Néhány lépést kell csupán sétálni a Kékestető Sícentrum déli pályájának bejáratához, majd felfelé további pár perces lankás séta a hivatalosan legmagasabb pontot jelölő kőtömb. A lépcsős talapzaton álló jellegzetes szikla hazafiasan piros-fehér-zöld színben pompázik. Itt találjuk a kilátót és az északi sípályát is. A csúcson több vendéglátó- és szálláshely, illetve síkölcsönző is található.  

Látkép a TV-torony irányába a déli sípálya melletti büfétől
Séta a kilátóhoz
A nemrégiben felújított Kékestetői Sícentrumnak köszönhetően a Kékestető környéke is megújult, most már osztrák stílusú napozóteraszos büfében szürcsölhetjük a teát vagy a forralt bort, majd természetközeli, fából épült vendégházban pihenhetünk éjszaka. Télen a déli sípályán egészen Mátraházáig lehet csúszni, a széles csapás a felvonók bezárásával erdei sugárúttá változik, amelyen sétálni és szánkózni lehet. A sípályák tetejéről már részben lepillanthatunk az alattunk elterülő lankákra, ám az igazán lenyűgöző kilátáshoz kicsit feljebb kell még másznunk, hogy egészen a fák lombja fölé érkezzünk. A Kékestetőt már messziről könnyedén ki lehet szúrni, hiszen az amúgy is magas pontot egy 176 méteres TV-torony koronázza meg. Az építményben üzemelő zárt kávézóból és a felette lévő nyitott teraszról is elképesztő körpanoráma tárul elénk. Itt igazán minden tetején érezhetjük magunkat egészen addig, amíg a messzi Tátra magaslatai emlékeztetnek, hogy van innen még feljebb is. A kilátó belépő ellenében látogatható, ám a díjért nem csak a feledhetetlen panorámát, hanem egy miniatűr palackokból készült kiállítást is megtekinthetünk. A presszó belső falát végig a vitrinbe rendezett kis üvegcsék borítják, nagyon hangulatos. A Kékestetőre felmászva sokszor verőfényes napsütés és hatalmas felhőtakaró vár ránk még akkor is, ha alacsonyabban ködös idő van.   

Panoráma a déli sípálya tetejéről
Amennyiben kirándulni szeretnénk, szinte bármerre indulhatunk. Nyáron a déli sípálya egyenesen Mátraházáig kalauzol vagy elsétálhatunk a közeli, szép kilátást ígérő Sas-kőhöz is a sárga és kék sávjelzéseken. Ha messzebbre vágyunk megszámlálhatatlan jelzett út vezet Mátrafüred, Parád, Parádsasvár, és a Galyatető irányába. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése