A Duna-part a békásmegyeri nagy gátnál


Békásmegyeren, a Pünkösdfürdői Strand mellett haladó Pünkösdfürdő út vezet le a Duna-partján épült méretes gáthoz, amely 1,5 km hosszúan nyújt nagyszerű panorámautat. A magasból jól belátható a mellettünk hullámzó Duna, és a szomszédos Szentendrei-sziget is. A Duna egyik legnagyobb szigetének lezárt részén található Budapest legfőbb vízbázisa. A nyugodt, ligetes terület a különféle vízi madarak kedvelt lakóhelye.  

Kilátás a gátról a Dunára és a Szentendrei-szigetre
Dolmányos varjú
A békásmegyeri magas védmű tetején aszfaltozott, kivilágított, széles sétaút vezet végig a Dunába torkolló Barát-patakig. A sétány mindkét oldalán füves terasz halad, ahol a futók és a kutyások egy második útvonalat is kikoptattak. A kőtömbökkel szegélyezett vízparton több stéget is találunk, ezekhez kövezett utak vezetnek le. Tavasztól őszig a környéken rengeteg kajak, kenu és motorcsónak tűnik föl. A víz vonalánál gyér ártéri növényzet telepedett meg a kőtömbök mellett, itt sokszor horgászok csücsülnek kapásra várva. Ha pedig árvíz van, akkor mindent ellep a Duna egészen a gát tetejéig.


Hajókikötő
A gátról déli irányba letérve rövidesen a Római-parton lyukadunk ki. Észak felé továbbhaladva pedig egy híd vezet át a Barát-patak felett, majd családi házak mellett futó ártéri erdőbe érkezünk. Itt már természetesebb partszakaszt találunk sok növénnyel és a jellegzetes, kavicsos partokkal. Többször lehetőség nyílik lesétálni az ártérre is, ahonnan jól látszik a Megyeri-híd két jellegzetes pillére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése