Halászat és vadlúd vonulás a tatai Öreg-tavon

Már most is rekordmennyiségű vadlúd érkezett a tatai Öreg-tóhoz, de a madarak száma folyamatosan növekszik tovább. Még nem késő elindulni, ha meg szeretnénk figyelni a látványos eseményt! 

Fellibbenő madarak
Az Öreg-tó hazánk egyik legrégibb mesterséges halas tava, amelyet minden ősszel leeresztenek egy látványhalászat keretében. Az Öreg Tavi Nagy Halászat nevű rendezvényt októberben tartják, legfőbb érdekessége egy 400 méteres hálóval történő látványhalászat. A kifogott halakat osztályozzák, majd a piacokon vagy a halfeldolgozókban értékesítik. A reggeli eseményt halfőzés és különböző kulturális programok követik. A lehalászott halak és az eltűnt víztömeg után csak a sivár, iszapos tómeder marad meg. A lecsökkent vízmagasságnak köszönhetően homokpadok bukkannak elő, amelyeken a tó közepéig sétálhatunk. További érdekesség, hogy a leengedés alatt jócskán megduzzadt Által-éren ekkor időszakos kenutúrákat is szerveznek. 

Szárazon állnak a stégek
Sirályok várnak prédára a várkastélynál
Madárrajok a lenyugvó nap fényénél
A tevékenységet szorosan követi az őszi madárvonulás. Tata különlegessége abban rejlik, hogy városi rangja ellenére a centrum közvetlen közelében zajlanak ezek a folyamatok, így a tó körüli sétányon barangolva könnyedén megleshetjük az ezernyi költöző madár alkotta felhőket. Az északról érkező állatok pihenőhelyként használják télen a tó környékét, majd tavasszal visszatérnek otthonukba. Az esemény tiszteletére minden évben megrendezik a Tatai Vadlúd Sokadalmat is, amely idén november 28-29-én lesz megtartva.

Így néz ki a leeresztett tómeder:


Ilyen közelről figyelhetjük meg a madárrajokat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése